<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 19, 2021

Turkije: ‘Wereld faalde bij aanpak coronapandemie’

De internationale gemeenschap heeft gefaald bij de aanpak van de coronacrisis, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vrijdag tijdens zijn openingstoespraak op het driedaagse Antalya Diplomacy Forum met veel buitenlandse gasten.

Het duurde 100 dagen voordat de VN-Veiligheidsraad de uitbraak, oftewel “de grootste gezondheidscrisis in de geschiedenis”, op de agenda zette, klaagde de Turkse leider.

Erdoğan drong er bij de wereldleiders op aan om “vaccinnationalisme tegen te gaan” en “niet dezelfde fouten te herhalen naarmate de pandemie vordert”. Hij onderstreepte dat de virusuitbraak het onrecht in de wereld heeft verergerd.

“In het licht van de pandemie, die de meest afgelegen plaatsen ter wereld heeft bereikt, van de tropische eilanden tot Siberië, maakte samenwerking plaats voor protectionistisch en competitief beleid”, sprak Erdoğan.

“Terwijl de last van miljarden mensen alleen verlicht kon worden door solidariteit, werden onze Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse broeders en zusters aan hun lot overgelaten”, zei de Turkse president.

“De pandemie heeft de kloof tussen arm en rijk verder vergroot. De herhaling van sociale onrust in veel landen, de heropleving van illegale migratieroutes en de toename van sterfgevallen in de Middellandse Zee zijn hiervan de meest opvallende voorbeelden”, legde hij uit.

In dit proces probeerde Turkije zijn bondgenoten over de hele wereld te hulp te komen, voegde hij eraan toe.

‘Turkije deelt zijn eigen vaccin met de hele mensheid’

Erdoğan herhaalde dat Turkije tijdens de pandemie op hun verzoek medische benodigdheden naar 158 landen en 12 internationale organisaties heeft gestuurd. Daarnaast worden vluchtelingen in Turkije niet apart gehouden van Turkse burgers en hebben zij ook toegang tot de gezondheidszorg die door het land wordt aangeboden.

De Turkse president zei dat Turkije van plan is om tegen het einde van dit jaar de ontwikkeling en productie van zijn eigen coronavaccin af te ronden. “Het gaat om een mensgerichte universele aanpak.”

“Als het klaar is voor gebruik, zullen we hopelijk ons eigen vaccin met de hele mensheid delen”, aldus Erdoğan.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 19-06-2021

Jun 19, 2021
Loading posts...