<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Mar 24, 2023

Turkije wijst op gezond vasten, dit zijn de voedingstips

Het Turkse ministerie van Volksgezondheid heeft deze week diverse aanbevelingen uitgebracht om gezond te kunnen vasten tijdens de Ramadan.

Officieel wordt aangeraden om de sahoor, de nachtelijke maaltijd die wordt genuttigd voordat het vasten begint voor zonsopgang en doorgaat tot zonsondergang, niet over te slaan. Dat is belangrijk om de energieniveaus gedurende de dag vast te houden tijdens het vasten.

Een licht ontbijt dat bestaat uit voedingsmiddelen en dranken zoals melk, yoghurt, kaas, eieren, volkorenbrood, rauwe groenten en fruit, of uit soep, olijfoliegerechten, yoghurt en salade heeft de voorkeur voor sahoor. Het consumeren van zware maaltijden die overmatig vet of zout voedsel of gebak bevatten, verhoogt de snelheid waarmee de voedingsstoffen worden omgezet in vet. Dat resulteert in gewichtstoename, aangezien het metabolisme van een persoon ’s nachts vertraagt.

Het overslaan of enkel water drinken kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel eerder daalt tijdens het vasten, terwijl op die manier een maand lang eten ook gezondheidsrisico’s kan opleveren, waarschuwt het Turkse ministerie.

Bij de iftar, de maaltijd direct na zonsondergang, worden vettige gerechten afgeraden. Na het ontvasten met water, olijven of dadels, wordt geadviseerd om de maaltijd te beginnen met soep en salade. Dit kan worden gevolgd door groenten met of zonder olijfolie, en vette maar lichte vleesgerechten, salades, een paar sneetjes brood of een kleine portie rijst of pasta.

Tussen de iftar en sahoor is het advies om minimaal twee hoofdmaaltijden en tussendoortjes te nemen. Ook kunnen vers of gedroogd fruit, noten, melk of yoghurt worden geconsumeerd, samen met af en toe desserts op basis van melk in kleine porties.

Naast gehydrateerd blijven door veel water te drinken tijdens de Ramadan, adviseert het ministerie om veel vers geperste fruit- en groentesappen, mineraalwater of ayran, een traditionele zoute yoghurtdrank, te consumeren.

Het eten van kleine porties met regelmatige tussenpozen is beter na de iftar. Dit kan helpen overeten te voorkomen, wat kan leiden tot ongemak en indigestie.

Ook moet er langzaam en grondig worden gekauwd in plaats van overhaast te eten.

Bereiding

Het ministerie adviseert de gezondere methoden voor voedselbereiding, zoals grillen, koken, bakken en stomen. Men zou geroosterde, gefrituurde en gerookte gerechten beter kunnen vermijden.

Immuunsysteem

Ook is voorgesteld om groenten te consumeren zoals wortelen, broccoli, courgettes, kool en peterselie. Als fruit zijn dat bijvoorbeeld sinaasappels, mandarijnen en appels. Die zijn rijk aan antioxidante vitamines zoals A en C, welke het immuunsysteem versterken.

Groene bladgroenten, peulvruchten en oliehoudende zaden zoals hazelnoten en walnoten zijn ook rijk aan vitamine E, wat ook goed is voor het versterken van het immuunsysteem.

Wandelen

Kort wandelen na de iftar komt ook goed van pas, aangezien dat de spijsvertering bevordert.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 24-03-2023

Mar 24, 2023
Loading posts...