<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Oct 19, 2017

Turkije wil ingrijpen in halalmarkt, niet-moslims achter halalcertificaten

De Turkse minister van Economische Zaken Nihat Zeybekci vindt dat Turkije de leider in de halalmarkt moet worden. Het land bereidt een wetsvoorstel voor om een agentschap op te zetten dat instellingen zal accrediteren voor het uitgeven van halalcertificaten.

Dat liet Zeybekci donderdag weten. “Turkije hoort een leider en regelgevend land te worden in de mondiale halalmarkt. Helaas worden halalcertificaten afgegeven door instellingen die niet islamitisch zijn. Hierbij bepalen zij of een product halal of haram is.”

Het Turkse agentschap zal niet alleen in Turkije accreditatie verstrekken aan toezichthoudende instanties, maar zal dit via buitenlandse kantoren ook doen in 36 andere landen. “De halalstandaarden zijn middels SMIIC (The Standards and Metrology Institute for the Islamic Countries) vastgesteld. Dit is een gevoelig onderwerp. Deze Turkse wet zal niet bepalen of iets toegestaan is voor moslims of niet, omdat het zich zal baseren op de standaarden die de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) in 2010 heeft bepaald.”

De halalcertificering beperkt zich niet alleen tot de voedselsector, maar omvat ook de volgende sectoren: textiel [o.a. varkensleer], farmaceutica, cosmetica en dienstverlening [o.a. halalhotels, financiële instellingen].

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 19-10-2017

Oct 19, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...