<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jul 11, 2018

Turkije zeer woedend op lage Duitse straffen tegen neonazi’s en Turkenmoordenaars

De Turkse presidentiële woordvoerder Ibrahim Kalın heeft woensdag stevig uitgehaald naar Duitsland na het vonnis tegen neonazi en mededader van NSU-moorden Beate Zschäpe. Hij noemde het besluit “verre van bevredigend”.

In een schriftelijke verklaring veroordeelde hij nogmaals de serie racistische moorden op tien mensen in Duitsland, waaronder acht Turken, die door de neonazistische terreurgroep NSU is gepleegd. Naast de moorden pleegden de leden ook nog 14 bankovervallen en twee bomaanslagen.

Neonazi Beate Zschäpe kreeg woensdag levenslang. Vier andere verdachten en betrokkenen kregen veel lichtere straffen. “Dit vonnis is verre van bevredigend. De zaak zit sinds het is gestart vol met vooroordelen en ongegronde beschuldigingen tegen families van de slachtoffers. Dit heeft ook de Turkse gemeenschap in Duitsland beledigd.”

Tot 2011 hadden de moordenaars volgens de Duitse inlichtingendiensten en politie geen racistische motieven en werden juist allochtone gezinnen als verdachten behandeld, merkte Kalın op. “In plaats van de moordenaars bevraagden zij de Turkse gemeenschap in Duitsland of zij vermeende banden met drugshandelaren en maffia hadden.”

Kalın benadrukte dat de cruciale rechtszaak een oprechtheidstest is geweest voor heel Europa, met name voor Duitsland. “Helaas faalt Duitsland voor deze test door geen voldoende sterke houding aan te nemen tegen racisme en racisten zoals in het NSU-geval.”

Kalın dringt er bij de Duitse autoriteiten, Duitsland en Europa op aan racisme zonder compromis te bestrijden.

De neonazistische NSU vermoordde tussen 2000 en 2007 acht Turkse immigranten, een Griekse burger en een Duitse politieagente, maar de moorden bleven lang onopgelost. De groep heeft ook bomaanslagen uitgevoerd gericht tegen immigranten in Keulen.

Het proces heeft vijf jaar geduurd en bestond uit meer dan 430 procesdagen. De advocaat van Zschäpe gaat in hoger beroep.

Gejuich

De lage straffen die de andere vier handlangers hebben gekregen – variërend van tweeënhalf tot tien jaar cel – is in de rechtszaal onder luid gejuich ontvangen, omdat deze lager vielen dan geëist.

De Duitse rechters waren niet blij mee het gejuich uit de tribune en – nadat het aanwezige Turkse parlementslid Mustafa Yeneroğlu de rechters hierop aanwees – waarschuwden zij de steuners van de daders daarop op mondelinge wijze. Als protest vertrok Yeneroğlu uit de zaal. “Er zitter hier meer nazi’s (op de tribune) dan daders”, zei hij.

Meer uitleg

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu eist meer uitleg. “Wie zitten er daadwerkelijk achter deze moorden? Wie van de inlichtingen, diepe staat en (duistere) organisaties zitten hier achter? Zij moeten ook gevonden en bestraft worden. De mededaders hebben toegegeven dat ze met name door de (Duitse) inlichtingendiensten en diepe staat zijn geholpen. De zwakke rechtbank heeft de echte hoofddaders niet kunnen vinden (straffen)”, aldus Çavuşoğlu.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – MÜNCHEN | Gepubliceerd: 11-07-2018

Jul 11, 2018
blog comments powered by Disqus
Loading posts...