<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jan 17, 2019

Turkije zet Nederlandse journalist land uit na tip van politie

Turkije heeft de Nederlandse journalist Johanna Cornelia Boersma (30) het land uitgezet wegens vermeende banden met een terroristische groep.

Dat maakte de communicatiedirecteur van het Turkse presidentiële paleis donderdag bekend.

Fahrettin Altun liet Turkse journalisten weten dat het besluit om Boersma in het vliegtuig richting Nederland te zetten is genomen na inlichtingen van de Nederlandse politie. Zij zou banden hebben met een terroristische organisatie. Of het om PKK of Daesh (IS) gaat, is niet bekendgemaakt.

Altun verklaarde ook dat de Nederlandse politie informatie heeft gevraagd over haar reizen in en vanuit Turkije. Boersma werkt voor Het Financieele Dagblad.

“Vanwege de ernst van de bedreiging werken we nauw samen met onze vrienden en bondgenoten, waaronder Nederland, en vertrouwen op hun inzichten om bedreigingen tegen Turkse en Europese veiligheid te identificeren en te neutraliseren”, verklaarde Altun.

“De deportatiebeslissing heeft niets te maken met haar journalistieke activiteiten in Turkije”, maakte Altun iedereen duidelijk.

“Een aantal terroristische groeperingen, waaronder de PKK en Daesh, hebben de afgelopen jaren dodelijke aanvallen uitgevoerd tegen Turkse burgers. Daarbij zijn meer dan 2.000 onschuldige omgekomen”, verklaarde Altun.

Turkse autoriteiten hebben met hulp van internationale partners tienduizenden personen op de zwarte lijst gezet vanwege banden met terreurbewegingen als onderdeel van een voortdurende inspanning om extremisme te bestrijden, aldus het Turkse presidentiële paleis.

Geerdink

Het is niet de eerste keer dat Turkije een Nederlandse journalist het land uit moet gooien. Eerder was het raak bij Frederike Geerdink, vanwege haar openlijke sympathie voor terreurgroep PKK. Zij zou het jammer vinden als de PKK de wapens neerlegt. Ze wilt “graag terug naar Koerdistan en huilt daarom”, verklaarde ze nadat ze op het vliegtuig is gezet. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 17-01-2019

Jan 17, 2019
Loading posts...