<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 14, 2023

Turkije ziet belangrijkste verkiezingen ooit probleemloos verlopen, stembureaus dicht

In Turkije is zondag het stemproces probleemloos verlopen, laten officials en de Turkse president weten. De stembureaus in heel het land sloten om 16.00 uur Nederlandse tijd. In totaal werden 191.885 stembussen opgesteld voor alle kiezers. De opkomst is, zoals gewoonlijk in Turkije, zeer hoog.

Het land heeft meer dan 64,1 miljoen kiesgerechtigden. 4,9 miljoen jongeren stemden voor het eerst. In het buitenland gingen meer dan 1,76 miljoen mensen naar de stembus.

Elke kiezer bracht twee stemmen uit, één voor de president en één voor parlementariërs, die beiden een ambtstermijn van vijf jaar zullen vervullen. De verkiezingen worden als de belangrijkste ooit gezien, ook zo benadrukt door grote internationale media die het als een kans zien dat “Erdoğan weggestemd wordt”.

Het tellen van de stemmen is begonnen om de uitkomst te bepalen van een drievoudige race tussen president Recep Tayyip Erdoğan, belangrijkste oppositiekandidaat Kemal Kılıçdaroğlu en Sinan Oğan. Muharrem Ince, een andere presidentskandidaat, trok zich donderdag terug.

Het telproces wordt streng in de gaten gehouden door de daartoe aangewezen vrijwilligers en leden van de politieke partijen.

Aan de verkiezingen deden meer dan 30 politieke partijen en meer dan 150 onafhankelijke parlementskandidaten mee.

De eerste uitkomsten worden in de avonduren verwacht.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 14-05-2023

May 14, 2023
Loading posts...