<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 28, 2023

Turkije ziet na bevingen 42.000 Syrische vluchtelingen terugkeren

Zo’n 42.000 Syrische vluchtelingen zijn na de verwoestende aardbevingen in Turkije vrijwillig teruggekeerd naar Syrië.

Dat liet de Turkse defensieminister Hulusi Akar dinsdag weten naar aanleiding van leugens op oppositiemedia dat er een toestroom van Syrische vluchtelingen naar Turkije is geweest via de zuidelijke grens.

Akar liet weten dat veel Syrische burgers die in Turkije woonden, terugkeren naar hun thuisland vanwege het verlies van hun huizen en familieleden. Delen van Noordwest-Syrië werden ook getroffen door de aardbevingen, maar de schade en het dodental zijn niet zo hoog als in het zuiden van Turkije.

De bevingen met een kracht van 7,7 en 7,6 waren gecentreerd in Kahramanmaraş en troffen tien andere Turkse provincies: Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye en Şanlıurfa. In totaal zijn meer dan 13 miljoen mensen in Turkije getroffen door de ramp van de eeuw. Nog nooit is voorgekomen dat de aarde binnen negen uur tijd tweemaal zo destructief schudde met een kracht van meer dan 7,5.

Oppositiekanalen

De Turkse buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu reageerde ook op het nepnieuws op sociale media en oppositiekanalen. “In deze hele moeilijke dagen die we doormaken en waarin we solidariteit en samenwerking het meest nodig hebben, spijt het ons ook zeer dat we onze energie ook moeten steken in het reageren op dergelijke desinformatie die op sociale media en in verschillende media circuleert.”

Vluchtelingen

Turkije zorgt al meer dan tien jaar voor meer dan 3,5 miljoen vluchtelingen. Dat wordt grotendeels uit eigen zak bekostigd, inmiddels meer dan 50 miljard dollar.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 28-02-2023

Feb 28, 2023
Loading posts...