<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Oct 30, 2017

Turkije ziet nog een megaproject van wereldomvang opengaan

De langverwachte spoorlijn Baku-Tbilisi-Kars (BTK) is maandag feestelijk in gebruik genomen. De spoorweg verbindt Turkije met Azerbeidzjan en Georgië, maar ook Azië met Europa. Het wereldproject zal de historische zijderoute een nieuw leven inblazen.

“Dit waardevolle project is het gevolg van onze vastberadenheid en visie. Sommige buitenlandse kringen geloofden niet dat deze spoorlijn er zou komen”, reageerde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan in Azerbeidzjan, waar de eerste trein, afkomstig uit Kazachstan met graan aan boord, richting de Turkse havenstad Mersin vertrok.

“Vandaag laten we [aan de wereld] weten dat er een ononderbroken spoorlijn tussen Londen en Peking is aangelegd. Hier hoort ook (megaproject) Marmaray in Istanbul bij”, zei de Turkse president.

“We verbinden niet alleen drie landen met elkaar, maar ook Centraal-Aziatische Republieken met westerse transportroutes. Deze spoorlijn heeft een jaarlijkse capaciteit van een miljoen passagiers en 6,5 miljoen ton vracht. In 2034 wordt dat 3 miljoen passagiers en 17 miljoen ton vracht”, legde Erdoğan uit.

De feestelijke ceremonie is naast de Turkse president ook bijgewoond door de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en de drie premiers Bakhtisan Sagintayev (Kazachstan), Abdulla Aripov (Oezbekistan) en Giorgi Kvirikasvili (Georgië).

President Aliyev reageerde dat de drie landen Turkije, Azerbeidzjan en Georgië “nu elkaar nog beter kunnen steunen en samen zullen zijn”. “Spoorlijn BTK heeft een brug gevormd tussen Azië en Europa.”

De ceremonie had ook als gast de bestuurshoofd van Kaukasische moslims Allahşükür Paşazade, vertegenwoordiger van de Baku-Russische orthodoxe kerk Arkiyepiscope Aleksander, Azerbeidzjan-vertegenwoordiger van de rooms-katholieke kerk Vladimir Fekete en leider van bergjoden Milih Yevdayev.

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BAKU | Gepubliceerd: 30-10-2017

Oct 30, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...