<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Jun 07, 2019

Turks-Armeense parlementariër boort Armeniërs volledig de grond in

Het Turks-Armeense parlementslid van de Turkse regeringspartij (AK-Partij) Markar Esayan heeft zwaar uitgehaald naar de Armeens diaspora in de VS. Die groep tweette namelijk een provocatieve foto met daarop de oproep om van Istanbul weer Constantinopel te maken en beeldde Aya Sophia af als een kerk.

Asayan reageerde dat de megastad ‘voor altijd Istanbul zal blijven’. “Het was Fatih Sultan Mehmet die na zijn verovering van Istanbul het Armeense Patriarchaat liet stichten in 1461. Iets wat door Byzantijnse onderdrukking niet mogelijk was”, liet Asayan weten.

Het Turks-Armeense parlementslid vervolgde zijn geschiedenisles met de nadruk op het feit dat het de Turken waren die de Armeniërs in de 15e eeuw vrijheid van religie gaven na jaren van druk van het Byzantijnse Rijk, ook bekend als het Oost-Romeinse Rijk. “Jullie moeten je schamen”, haalde Asayan uit in de richting van de Amerikaans-Armeense lobby.

Esayan, een voormalig journalist die afstudeerde van Armeense basis- en middelbare scholen in Turkije, werd in 2015 lid van het Turkse parlement en vertegenwoordigt sindsdien zijn geboorteplaats Istanbul.

Het is algemeen bekend dat het Armeense Nationale Comité van Amerika, opgericht in de VS in 1941, een lastercampagne voert tegen Turkije en Turken in de Verenigde Staten en de rest van de wereld, melden Turkse nieuwsdiensten.

Fatih Sultan Mehmet

De Byzantijnse regering regeerde meer dan 1.000 jaar lang over hun rijk vanuit Constantinopel.

Nadat Fatih Sultan Mehmet, ook bekend als Muhammad Al-Fatih, de stad veranderde in de hoofdstad van het opkomende Ottomaanse Rijk, stichtte hij de Griekse en Armeense patriarchaten op en verleenden alle andere inwoners van de veroverde stad burgerrechten en wettelijke bescherming ongeacht ras en religie.

Volgens historici was het een ongekend gebaar in het middeleeuwse Europese christendom.

De Britse historicus George Eversley vertelt dat als volgt na: “Deze grote daad van tolerantie van Mahomet [Fatih Sultan Mehmet] was in die tijd ver vooruit op de politieke ethiek van de christelijke machten van Europa.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 07-06-2019

Jun 07, 2019
Loading posts...