<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 31, 2020

Turks boorschip voor eerste olie- en gasmissie naar Zwarte Zee

Het eerste boorschip van Turkije, Fatih, is deze week vanuit de haven van Haydarpaşa in Istanbul voor een diepe boormissie vertrokken naar de Zwarte Zee.

Dat liet de Turkse minister van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen Fatih Dönmez vrijdag weten.

Voor het vertrek zijn Fatih’s 103 meter lange torens gedemonteerd om een veilige doorgang onder de bruggen door de Bosporus mogelijk te maken. Naar verwachting komt het schip op 1 juni aan in het noordwestelijke Trabzon waar het weer zijn torens krijgt.

“Na een voorbereidingsperiode van bijna anderhalve maand zal Fatih medio juli beginnen met de eerste boring in de locatie genaamd Tuna-1 op de Zwarte Zee”, verklaarde de Turkse minister.

Turkije zal doorgaan met het uitvoeren van offshore-exploratiestudies die essentieel zijn voor de energie-onafhankelijkheid van het land, zei Dönmez.

“[Het schip] Yavuz zet zijn activiteiten op de Middellandse Zee (locatie: Selçuklu-1) voort, wat de zevende diepe booractiviteit is die in het gebied wordt uitgevoerd. Onze seismische schepen Barbaros Hayrettin Paşa en Oruç Reis verkennen ook onze zeeën.”

Turkije, dat voor de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC) garant staat, voert momenteel met meerdere schepen koolwaterstofonderzoek uit in het oostelijke Middellandse Zeegebied.

Het derde boorschip van Turkije, Kanuni, arriveerde 15 maart in Tasucu, Mersin, een kuststad in het Middellandse Zeegebied van het land. Na voltooiing van wat vernieuwingswerkzaamheden wordt Kanuni nog dit jaar in gebruik genomen.

Het land is van plan om dit jaar vijf boringen uit te voeren op de oostelijke Middellandse Zee, staat in het jaarlijkse presidentiële programma van Turkije voor 2020.

“Onze twee seismische en twee boorschepen werken op volle capaciteit. Met Fatih [op de Zwarte Zee] is nu de belangrijkste kloof overbrugd”, aldus de Turkse energieminister.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 31-05-2020

May 31, 2020
Loading posts...