<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
May 28, 2023

Turks filmfestival Rode Tulp van start in vijf steden in Nederland

In Amsterdam is het startsein gegeven van het Rode Tulp Film Festival (RTFF). Het meerdaagse evenement vindt plaats in vijf Nederlandse steden en is tot 4 juni.

De opening is vrijdag bijgewoond door de Turkse consul-generaal in Amsterdam, Mahmut Burak Ersoy en de Amsterdamse directeur van het Yunus Emre Instituut (YEE) Adil Akaltun. RTFF-voorzitter Mehmet Emin Alkanlar trapte af dat het festival voor de negende keer wordt georganiseerd.

De Turkse consul-generaal vertelde in zijn toespraak dat Turkse films Turkije zeer goed vertegenwoordigen in de internationale arena, een cultuurbrug vormen en zij daar trots op zijn. “Op veel festivals zien we Turkse regisseurs en acteurs met allerlei onderscheidingen en prestaties thuiskomen. Turkse films zijn zowel technisch hoogstaand als succesvol, maar ook inhoudelijk zeer rijk. Er zijn ook prachtige werken die de onderwerpen, levensstijlen, cultuur en het traditionele leven van het moderne Turkije samenbrengen”, zei hij.

Akaltun liet weten dat zijn instituut Nederlanders met mensen van verschillende etnische achtergronden samenbrengt en het RTFF daar een mooie gelegenheid voor is.

De eerste vertoonde film was de bekroonde Brother’s Keeper (Okul Tıraşı). De film gaat over leerlingen die op een kostschool studeren en worden verpletterd onder de druk en discipline die de school oplegt. Op een dag wordt een van de studenten ziek en zijn vriend Yusuf, die niet onverschillig kan blijven, besluit hem naar de dokter te brengen. Hij stuit echter op een reeks obstakels. Hoofdrolspeler Ekin Koç: “Ik vind het heerlijk om in verschillende steden, landen en met mensen die verschillende talen spreken te praten over cinema, iets wat ons samenbrengt.”

De slotavond vindt op 4 juni in Rotterdam plaats in aanwezigheid van de Turkse actrice Hale Soygazi, een van de grote namen uit de Turkse cinema. Die dag worden ook de beste film en beste regisseurs bekendgemaakt en bekroond.

Programma

Op het programma staan 29 films, tien talks met artiesten en regisseurs en twee masterclasses. Dit jaar staan naast Turkse films ook vertoningen uit Kazachstan en Oezbekistan op de agenda. De films draaien in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Eindhoven.

Het RTFF wordt georganiseerd door de Red Tulp Foundation en is dit jaar mede mogelijk gemaakt door het Yunus Emre Insituut in Amsterdam. Meer info over het programma is te vinden op RTFF en YEE Amsterdam. Het programmaboekje is via deze link te bekijken.

Agenda (NL)

Agenda (TR)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – TMC | Gepubliceerd: 28-05-2023

May 28, 2023
Loading posts...