<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Dec 04, 2019

Turks fonds bouwt mega-chemiecomplex

Het Turkse nationale welvaartsfonds zal een raffinaderij- en petrochemisch complex ter waarde van tien miljard dollar bouwen in Ceyhan, in de zuidoostelijke Turkse provincie Adana.

Dat maakten officials van het fonds dinsdag bekend.

Ceyhan wordt aangeprezen als een hub voor petrochemische producten en heeft al een soortgelijk project in ontwikkeling in de regio.

De beslissing om het complex neer te zetten markeert de eerste zogeheten greenfield-investering van het fonds in de energiesector.

Het is ook in overeenstemming met het nieuwe economieprogramma van het Turkse ministerie van Financiën om tussen 2020 en 2022 de afhankelijkheid van energie-invoer te verminderen, waar Turkije op jaarbasis zo’n 43 miljard dollar aan kwijt is.

De ontwerpwerkzaamheden voor de raffinaderij en het petrochemische complex worden tegen 2021 voltooid waarna de bouw van de faciliteit van start gaat, is gemeld.

Verwacht wordt dat er zo’n 10.000 mensen aan de bouw zullen werken. De faciliteit zal na afronding 5.000 banen bieden.

Volgens de website van de beheermaatschappij streeft het fonds ernaar de waarde van de strategische activa van het land te ontwikkelen en te vergroten en middelen te verschaffen voor primaire investeringen.

Het megacomplex is ook bedoeld om het tekort op de lopende rekening van Turkije jaarlijks met 1,5 miljard dollar te helpen doen dalen door de petrochemische import van het land te verminderen, die vorig jaar 13 miljard dollar bereikte.

Turkije streeft ernaar de afhankelijkheid van invoer in de sectoren energie, mijnbouw, raffinaderijen en petrochemie te verminderen, beschouwd als strategische gebieden waarop het fonds investeert.

Het nationale welvaartsfonds zal de investering van de faciliteit leiden, maar staat ook open voor partnerschappen van de particuliere sector, waaronder institutionele spelers.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ADANA – ANKARA | Gepubliceerd: 04-12-2019

Dec 04, 2019
Loading posts...