<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Feb 21, 2017

Een Turks hart in Amsterdam: ontmoet hartspecialist Hacer Sen

Voortaan hoeft de taalbarrière en denkwijze geen probleem meer te zijn voor Turkse Nederlanders met hartklachten. Voor hen staat de Turks-Nederlandse cardioloog Hacer Sen klaar. Zij spreekt Turks én heeft een groot Turks hart. Dat laatste is ook nodig om elkaar sneller en beter te begrijpen.

Onderhoud van het hart, net zoals dat van een auto, is belangrijk. Uitstel van een medische behandeling kan leiden tot onnodige verergering van problemen en brengt risico’s met zich mee.

De 42-jarige Hacer Sen, dochter van een eerste generatie Turkse migrantenfamilie uit Aydın, afgestudeerd in Nederland en nu hartspecialist in Amsterdam, legt uit waar het allemaal misgaat: “De satelliet TV”, zegt ze. “Men zit teveel voor de buis, beweegt te weinig en eet ongezond.”

“Daarnaast kan roken, verhoogde bloeddruk en een hoog cholesterol de brandstofleidingen (bloedvaten) aantasten en loop je het risico op hartfalen en een hartinfarct. Ook als hart en vaatziekten in de familie voorkomen heb je een hoger risico. Daarom is vroege opsporing van hartziekten en behandeling van de risicofactoren van groot belang voor een gezond en lang leven. Voor het ongezond eten, roken, hoge bloeddruk en cholesterol kan men later een hoge prijs betalen.”

Dat is echt een serieus risico, zegt Sen. De patiënten die zij helpt komen niet met één klacht, maar zijn multipathologie-patiënten: men heeft een hoge bloeddruk, overgewicht en suikerziekte én hart- en vaatziekten, alles bij elkaar.

De communicatievaardigheden en karaktereigenschappen van dokter Hacer Sen maken haar geliefd onder haar patiënten, met name onder Turkse Nederlanders. “Soms moeten we met slecht nieuws komen en zijn patiënten verdrietig of boos, maar we zorgen dan wel voor een oplossing; ik regel de beste behandeling voor mijn patiënten. Gelukkig zorgen we ook vaak voor opluchting als er niets aan de hand is. Het is in beide gevallen fijn als dit gesprek in de eigen taal kan plaatsvinden.”

Sen ziet patiënten van elke leeftijd langskomen, soms voor een check-up en merendeels door de huisarts doorverwezen patiënten met klachten zoals pijn op de borst en linkerarm, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid en moeheid. “De oudere generatie heeft hartproblemen met name vanwege hun leefstijl. Nu kunnen ze hun verhaal ook in het Turks kwijt. De jongeren kunnen met leefstijlveranderingen nog veel verschil maken: elke kilo eraf (bij hoge BMI) geeft al verbetering van de bloeddruk.”

Bij dokter Hacer Sen kunnen patiënten snel terecht, vaak helpt dat ook voor de patiënten die moeite hebben met de stap om met klachten naar een specialist te gaan. Patiënten komen niet alleen uit Amsterdam, maar ook van ver daarbuiten. Alle onderzoeken zijn op dezelfde dag, met een enkele bezoek weet de patiënt al waar deze aan toe is.

Een Turks hart in Amsterdam ontmoet hartspecialist Hacer Sen2

De Turks-Nederlandse is hartspecialist bij de grootste private cardiologische zorgaanbieder van Nederland. (KLIK voor meer informatie)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC Turkish Media Center

Feb 21, 2017
blog comments powered by Disqus
Loading posts...