<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Mar 25, 2020

Turks-Nederlandse IC-arts waarschuwt jongeren: ‘Onderschat coronavirus niet!’

Intensive care-arts uit Berkel en Rodenrijs Mustafa Albayrak waarschuwt iedereen het nieuwe coronavirus niet te onderschatten, met name jongeren. “Als je het te pakken hebt, zit je serieus in de problemen. Hou je alsjeblieft aan de voorschriften die vanuit de overheid zijn gegeven.”

Albayrak is, in tegenstelling tot zijn werkzaamheden in eigen regio, afgereisd naar Noord-Brabant, het epicentrum van Nederland, nadat hem om hulp is gevraagd. “Of ik nog eventueel extra handen zou hebben. Daar heb ik natuurlijk volmondig ja op gezegd om de mensen daar te helpen.”

Er komen in het Brabantse Boxmeer meer patiënten binnen dan het ziekenhuis aankan, laat Albayrak weten. “De aantallen zijn enorm. IC-patiënten gaan zo nodig aan de beademing om ze te stabiliseren. Voor verdere behandeling worden ze overgeplaatst naar een ander ziekenhuis waar ruimte is voor verdere behandeling.”

De Turkse Nederlander laat weten dat de samenwerking en coördinatie tussen ziekenhuizen heel goed is. “Het lukt om snel de juiste zorg aan de juiste patiënt te geven.”

Wel zijn er schrijnende gevallen, zegt Albayrak. “Het gaat om veel ouderen die al wat onder de leden hebben.” De kans is groot dat in combinatie met corona de oudere patiënten het niet redden, meldt de arts.  “Dan moet je overwegen of je wel met een behandeling wilt beginnen. Want anders doe je zo’n patiënt een lijdensweg aan.”

Bij hem op de afdeling, is die keuze al gemaakt, benadrukt Albayrak. “Je moet zeker kritisch zijn, maar ik moet zeggen dat wij nog niet in de situatie zitten dat wij keuzes moeten maken van wie we laten leven of niet. Die keuzes maken we op basis van objectieve medische gronden. Ik hoop ook niet dat we in die situatie zullen raken.”

Het virus pleegt een enorme aanslag op je lichaam, onderstreept Albayrak. “Zeker als je een paar weken aan de beademing hebt gelegen.” Dan is een lange tijd nodig om te revalideren. “Je levert kilo’s spiermassa’s in.”

Bescherming

Albayrak is niet bang voor besmetting. Hij draagt een soort ‘Marsmannetjespak’. “Geen contact met coronapatiënten is natuurlijk veiliger. Maar we zijn zorgprofessionals en zijn er om levens te redden. Dat risico moet je dan maar accepteren. Het zijn beheersbare risico’s als de juiste protocollen worden gehanteerd.”

De dokter waarschuwt met name de jongeren. “Je hoeft zelf niet ziek te worden, maar kan als drager het doorgeven aan oudere mensen. Dan teken je daarmee wel hun doodvonnis. Er is ook een klein percentage van jonge mensen die zwaar aangedaan kan zijn. En als jij net dat ene bent, heb je het 100 procent te pakken en zit je serieus in de problemen.”

 

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 25-03-2020

Mar 25, 2020
Loading posts...