<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 04, 2019

Turks onderzoeksteam zet voet aan wal in Antarctica

Een Turks expeditieteam is maandag in Antarctica gearriveerd om een ​​tijdelijke wetenschappelijke onderzoeksbasis op te zetten.

Teamleider Burcu Özsoy vindt de luchtfoto van het koudste continent “erg spannend voor bezoekers die hier voor de eerste keer zijn”. De deelnemers bevinden zich in een goede medische conditie en hebben hoge motivatie, zei ze. Teamlid Şahika Ercümen, internationaal bekende Turkse duikster, is erg tevreden met de missie: “Ik ben er trots op hier bij de wetenschappers te zijn en een deel uit te maken van de expeditie.”

De reis, die bijna een week duurde met vijf vluchten, begon op 29 januari in Istanbul.

De eerste bestemming van het team was Sao Paulo, de hoofdstad van Brazilië. De groep reisde later naar de Chileense hoofdstad Santiago. Na een reis van 30 uur in totaal, arriveerde het team in de zuidelijk Chileense stad Puerto Williams. Na een tweedaagse accommodatie in het “laatste nederzettingspunt” op het zuidelijk halfrond bereikten ze het King George-eiland op Antarctica na een vlucht van twee uur.

Het project van dit jaar – ondersteund door het Turkse presidentshuis, ministerie van Industrie en Technologie en Technische Universiteit Istanbul, evenals acht andere Turkse universiteiten – zal gedurende 30 dagen wetenschappelijk onderzoek uitvoeren.

Twee automatische meteorologische meetstations die in Turkije worden geproduceerd, zullen ook door het directoraat-generaal voor meteorologie van het land op Antarctica worden opgezet om twee jaar lang gegevens te ontvangen.

Het Turkse team en hun 46 stukken tellende bagage, inclusief wetenschappelijke materialen met een gewicht van bijna 1.500 kilo, is zorgvuldig geïnspecteerd voor het niet dragen van een levend organisme onder het Antarctisch Verdragssysteem.

Antarctica, het koudste continent op aarde, dient sinds een verdrag uit 1959 als wetenschappelijke onderzoekszone. Turkije, dat momenteel de status van waarnemer heeft, wenst een raadgevende status te hebben op het continent.

De laagste temperatuur gemeten op Antarctica was -89 graden Celsius in 1983. De temperaturen reiken tot -15 graden Celsius in de zomer.

De Technische Universiteit Istanbul richtte in 2015 het Polar Research Centre op met als doel onderzoek op Antarctica uit te voeren en het profiel van Turkije in de internationale wetenschappelijke gemeenschap te vergroten.

In april 2016 reisde het allereerste Turkse team van onderzoekers – 14 artsen, botanici, geologen en oceanografen van zeven universiteiten – naar Antarctica om de impact van klimaatverandering te bestuderen.

Turkije heeft de status van waarnemer en het wenst een consultatieve status te hebben op het continent tijdens de 3e Nationale Antarctische Wetenschapsexpeditie.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANTARCTICA | Gepubliceerd: 04-02-2019

Feb 04, 2019
Loading posts...