<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 03, 2015

Turks ontwerpteam ontvangt 16 prijzen tijdens A’ Design Award

Een team van industrieel ontwerpers van de Technische Universiteit van het Midden-Oosten (ODTÜ) in Ankara wist tijdens de “A’ Design Award” in Italië 16 prijzen binnen te slepen.

Aan de ontwerpwedstrijd, dat als de belangrijkste en meest uitgebreide ontwerpwedstrijd van Europa wordt beschouwd, deden meer dan 18 duizend ontwerpen mee uit 208 landen.

Het Turkse ontwerpteam, genaamd Designnobis, werd geleid door Dr. Hakan Gürsu van faculteit Bouwkunde en Industrieel Ontwerpen.

De Turken kwamen met diverse ontwerpen waarvan “Tentative”, “Parabosol” en “Milko” de meeste aandacht en prijzen kregen.

De “Tentative” is een draagbare tent dat gebruikt kan worden tijdens noodsituaties na rampen. Deze draagbare tent bevat alle basisproducten voor een familie van vier personen en kan direct ingezet worden omdat er 24 stuks in een container passen. Verder staat de tent op poten om warmteverlies via de grond tegen te gaan en is extra geïsoleerd.

web234fe23rv3

Het waterzuiveringssysteem “Parabosol” is bedoeld voor derdewereldlanden en is ontworpen om 170 liter vuil water per dag om te zetten in schoon drinkwater. Het systeem richt zonlicht op vuil water dat het laat verdampen door gebruik te maken van een parabolische spiegel. De waterdamp wordt weer gecondenseerd en door verschillende filters heen geleid wat zorgt voor schoon drinkwater.

web23467f623rv23w

“Milko” is een multifunctionele kaartlezer en kan als een digitale handtekening worden gebruikt op PC’s, tablets en smartphones. De “Milko” kreeg als enige de prijs voor “Innovatie en Kwaliteit.”

web234f423vc3rwe

Dr. Gürsu en zijn team kregen naast 16 prijzen ook de titel van ‘de meest bekroonde ontwerpers’ door de Internationale Vereniging van Designers.

De Turkse Designnobis staat hiermee op een tweede plaats na de Verenigde Staten op de lijst van top ontwerpers van de wereld.

Dr. Hakan Gürsu had eerder in 2007 de Oscar voor Ontwerpen namens Turkije in ontvangst genomen.

De winnende ontwerpen zullen naast Turkije en China ook in Nederland worden tentoongesteld tijdens de Design Weken van de desbetreffende landen.

 

© Turksemedia.nl | AA – ANKARA

 

May 03, 2015
Loading posts...