<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 01, 2022

Turkse economie blijft aanzienlijk doorgroeien

De Turkse economie is in het tweede kwartaal van 2022 met 7,6 procent op jaarbasis gegroeid.

Dat maakte de statistische autoriteit van het land woensdag bekend.

Het bruto binnenlands product (bbp) van het land steeg tegen lopende prijzen met 114,6 procent tot 3,4 biljoen Turkse lira (219,3 miljard dollar) in de periode april-juni, aldus het Turks Instituut voor de Statistiek (TurkStat).

Tijdens deze periode, terwijl de jaarlijkse sectorale groei 7,8 procent bedroeg in de industrie en 18,1 procent in de diensten, daalde de bouw met 10,9 procent en de landbouw met 2,9 procent. De economie noteerde daarmee een van de hoogste groeicijfers in de G20.

Met deze groei is Turkije de op één na snelst groeiende economie in de G20 geworden na Saudi-Arabië.

De consumptieve bestedingen van ingezeten huishoudens stegen met 22,5 procent, terwijl de consumptie van de overheid in het tweede kwartaal met 2,3 procent steeg ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Turks economiemodel

Als reactie op de groeicijfers zei de minister van Financiën, Nureddin Nebati, dat de economie al vijf kwartalen een evenwichtige groei heeft behouden.

Nebati merkte op dat de sterke jaarlijkse stijging van de investeringen in machines en uitrusting in de afgelopen tweeënhalf jaar met 17,8 procent in het tweede kwartaal aanhieldben onderstreepte dat dit een positieve ontwikkeling was in termen van toenemende productiecapaciteit.

“In deze periode waren er 900.000 extra mensen aan het werk in vergelijking met eind vorig jaar. Het werkloosheidspercentage daalde tot 10,3 procent”, zei hij.

De Turkse minister benadrukte dat deze winst was behaald dankzij het Turkse economiemodel, dat prioriteit geeft aan groei en werkgelegenheid en de productie en de export het gehele jaar ondersteunt.

Het kenmerk van de Turkse economie is evenwichtige, duurzame en werkgelegenheidsgerichte groei, vertelde Nebati.

De economie van Turkije groeide in het eerste kwartaal met 7,3 procent.

De Turkse Centrale Bank verlaagde onlangs het rentetarief met 100 basispunten van 14 procent naar 13 procent in een poging de groei te ondersteunen, terwijl de inflatie op jaarbasis van het land in juli 79,6 procent bedroeg.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 01-09-2022

Sep 01, 2022
Loading posts...