<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
May 31, 2021

Turkse economie groeit flink in eerste kwartaal

De Turkse economie is in het eerste kwartaal van 2021 met 7 procent gegroeid. Dat is het hoogste percentage tussen alle OESO, EU en G7-landen.

De groei is meer dan verwacht. Een panel van 16 economen verwachte dat Turkije tussen januari en maart met 6,4 procent zou groeien.

Het bruto binnenlands product (bbp) van het land tegen lopende prijzen steeg in het eerste kwartaal van het jaar met 29,1 procent tot 1,4 biljoen lira (188,6 miljard dollar), aldus het Turkse Instituut voor de Statistiek (TurkStat).

“Van de groei van 7 procent in het eerste kwartaal was 56 procent afkomstig van de netto buitenlandse vraag en investeringen. Dit is een indicator van een evenwichtige en gezonde groei”, verklaarde de Turkse minister van Financiën Lütfi Elvan.

“We zullen resoluut beleid voeren dat werkgelegenheid creëert, de inkomensverdeling verbetert en ons toespitst op stabiliteit”, benadrukte hij.

In een commentaar op de laatste groeigegevens zei Mustafa Varank, minister van Industrie en Technologie, dat de Turkse economie erin is geslaagd om in het eerste kwartaal van 2021 ondanks de aanhoudende pandemıe met 7 procent te groeien.

“De industrie, die met 12,2 procent groeide, was de sector die het meest heeft bijgedragen aan de stijging van het bbp. Ons doel is om gezond te groeien door te produceren.”

Ondertussen schreef Alvaro Ortiz Vidal-Abarca, de hoofdeconoom voor Turkije bij de in Spanje gevestigde BBVA-bank, op Twitter: “Het Turkse bbp groeit met 7 procent in het eerste kwartaal en blijft in het tweede kwartaal in de buurt van 23 procent.”

“De gegevens herinneren ons eraan dat het bbp in 2021 met bijna 6 procent zal groeien en dat het beheersen van de inflatie, en niet de groei, dit jaar de prioriteit zou moeten zijn. Alleen hierdoor zal duurzame groei in 2022 worden gegarandeerd.”

Groeicijfers

Onder de financiële en verzekeringsactiviteiten die het bruto binnenlands product vormen, steeg de toegevoegde waarde het meest met 18,1 procent per jaar in het eerste kwartaal.

De cijfers stegen in dezelfde periode met 14,4 procent in de overige dienstverlenende activiteiten, 11,7 procent in de industrie en 7,5 procent in de landbouw.

De activiteit in de financiële sector steeg ook met 2,9 procent, gevolgd door een stijging van 2,8 procent in de bouwsector en 2,4% in de vastgoedactiviteiten.

De consumptieve bestedingen van de overheid stegen met 1,3 procent, terwijl de bruto-investeringen in vaste activa in januari-maart met 11,4 procent stegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

De consumptieve bestedingen van ingezeten huishoudens stegen in dezelfde periode met 7,4 procent, aldus TurkStat.

De uitvoer van goederen en diensten steeg met 3,3 procent, de invoer daalde met 1,1 procent.

Turkije is een van de weinige landen waar geen negatieve groei plaatsvond. In 2020 groeide de economie op jaarbasis alsnog met 1,8 procent.

Wereld

De gemiddelde bbp-groei van de OESO-landen bedroeg in dezelfde periode -0,8 procent, dus een krimp.

Van de OESO-landen werd Turkije (+7 procent) gevolgd door Colombia, Zuid-Korea en Frankrijk met respectievelijk 2 procent, 1,7 procent en 1,5 procent, terwijl het VK de grootste daling noteerde met min 6,1 procent.

Het gemiddelde groeipercentage van EU-leden komt uit op -1,7 procent. De grootste bbp-stijging werd opgetekend door Frankrijk met 1,5 procent, terwijl de grootste krimp werd genoteerd in Portugal met min 5,4 procent.

De Turkse economie presteerde ook beter dan alle zeven grote economieën – Groep van 7 landen – bestaande uit Canada (0,3 procent), Frankrijk (1,5 procent), Duitsland (-3,1 procent), Italië (-1,4 procent), Japan (-1,8 procent), het VK (-6,1 procent) en de VS (0,4 procent).

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 31-05-2021

May 31, 2021
Loading posts...