<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Mar 02, 2021

Turkse economie groeit ondanks coronapandemie, zakenwereld trots

De Turkse zakenwereld heeft de economische prestaties van hun land toegejuicht na bekendwording van het groeipercentage van het bruto binnenlands product (bbp). De Turkse economie is in het coronajaar 2020 met 1,8 procent gegroeid. In het laatste kwartaal boekten de Turken zelfs een jaarlijkse groei van 5,9 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Turkse Statistisch Instituut (TurkStat).

Het bbp van het land tegen huidige prijzen bedroeg vorig jaar 5,1 biljoen lira, omgerekend zo’n 717,1 miljard dollar.

Turkije en China zijn de enige landen die een positieve groei registreren onder alle G20-landen, terwijl de rest in dezelfde periode een krimp zag.

Abdurrahman Kaan, voorzitter van de mondiale ondernemingsvereniging en ook in Nederland actieve MUSIAD, verklaarde dat het groeicijfer van 1,8 procent lovenswaardig is. Hij benadrukte dat de wereld in 2020 met ongekende onzekerheid is geconfronteerd als gevolg van de coronapandemie.

Nail Olpak, het hoofd van de Turkse Raad voor Buitenlandse Economische Betrekkingen (DEIK), benadrukte dat Turkije een van de weinige landen is met een positieve groei van het bbp. Hij zei ook dat de cijfers voor 2020 positieve signalen afgeven voor de toekomst van het land.

De pandemische omstandigheden troffen ook Turkije flink, maar het land toonde zijn toenemende potentieel in de industrie, aanpassingscapaciteit en productiekracht.

Ondanks de negatieve verwachtingen van sommige instellingen, waaronder Moody’s die een krimp van 5 procent voorspelde, groeide Turkije alsnog met 1,8 procent in 2020, zei Olpak. In 2021 kan Turkije met meer dan 5 procent groeien.

Ismail Gülle, voorzitter van de grote Turkse assemblee van exporteurs (TIM), zei dat de bijdragen van exporteurs vorig jaar aanzienlijk zijn in de bbp-groei van het land. Hij onderstreepte dat Turkije de komende periode wereldwijd een toonaangevend land zal blijven met zijn bbp-cijfers.

Terwijl de wereldhandel afnam door de epidemie, boekten verschillende Turkse sectoren historische cijfers, maakte hij iedereen duidelijk.

“We zien dat Turkse merken het steeds beter doen. Ons land bevindt zich nu in een kritischer positie in de toeleveringsketens in vergelijking met voor corona.”

De export van Turkije bedroeg in 2020 zo’n 169,5 miljard dollar.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 02-03-2021

Mar 02, 2021
Loading posts...