<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 04, 2018

Turkse ingenieurs ontwikkelen innovatieve nieuwe schermen met hoogste resolutie ooit

Het toonaangevende Turks defensiebedrijf ASELSAN heeft een nieuw type OLED-scherm uitgevonden dat gebaseerd is op grafeen. Daarmee is de hoogste pixelresolutie ooit bereikt. 

Het prototype is in samenwerking met de Sabancı Universiteit afdeling Nanotechnologie in het kader van het project ‘Elmas’ (Diamant) van het onderministerie van de Turkse defensie-industrie ontwikkeld.

Het project leverde de eerste monochrome miniatuurschermen op die zonder achtergrondverlichting kunnen worden gebruikt, laten ASELSAN-medewerkers weten. De resultaten van het project werden gepresenteerd op de Eurodisplay-conferentie in Berlijn door Ismet Kaya, een professor aan de Sabancı-universiteit van Istanbul.

De actieve matrix-functie en kleuren pixelstructuren van OLED-technologie – een alternatief voor de standaard LCD-schermen – vormen een speciale basis voor zeer kleine of grote schermen die voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt.

“Deze schermen kunnen ook voor thermische en avionische toepassingen worden gebruikt”, verklaarde ASELSAN. “De transparante, flexibele, lichtgewicht en draagbare op grafeen gebaseerde beeldschermen zullen naar verwachting bestaande oplossingen in de militaire en civiele sector vervangen”, voegde de Turkse defensiegigant daaraan toe.

Het wetenschapstijdschrift ‘Journal of the Society for Information Display’ heeft de Turkse ingenieurs uitgenodigd om hun resultaten als een paper (wetenschapsartikel) te publiceren.

Van grafeenmaterialen wordt ook verwacht dat ze een sleutelrol spelen in toekomstige flexibele displays en draagbare technologietoepassingen.

Grafeen – een koolstofkristal van slechts één atoom dik – zal zijn weg vinden in veel technologieën vanwege zijn lichte permeabiliteit, hoge geleidbaarheid, sterkte en flexibiliteit. Grafeen werd in 2004 ontdekt. De ontdekkers wonnen in 2010 de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 04-08-2018

Aug 04, 2018
Loading posts...