<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Apr 01, 2023

Turkse keuken verwacht grootschalige EU-erkenning

De rijke Turkse keuken krijgt steeds meer Europese erkenning. Het aantal aanvragen door Turkije voor een geografische aanduiding door de EU is opgelopen tot 45. In totaal hebben nu negen soorten fruit, groenten, desserts en noten uit Turkije Europese bescherming gekregen.

Turkije streeft ernaar deze lijst verder uit te breiden, met aanvragen in behandeling voor tientallen producten, van gerechten en rozenolie tot fruit en specerijen.

‘Antakya Künefesi’, een met kaas gevuld dessert uit het zuiden van Turkije, werd eerder deze maand de laatste Turkse toevoeging aan de EU-lijst van beschermde geografische aanduidingen. “Antakya Künefesi is een van de weinige desserts die kaas bevatten”, verklaarde de Europese Commissie in over de opname van de knapperige lekkernij op 13 mei.

Verder zijn opgenomen de ‘Giresun Tombul Fındığı’, hoogkwalitatieve hazelnoten uit het noorden van de Zwarte Zee-regio van Turkije, ‘Gaziantep Baklavası’, een zoet gebakje met diverse noten, ‘Aydın İnciri’, of vijgen uit de Egeïsche provincie Aydın, en ‘Aydın Kestanesi’, kastanjes uit hetzelfde gebied.

De andere Turkse producten op de lijst zijn ‘Malatya Kayısısı’, abrikozen uit de oostelijke provincie Malatya, ‘Milas Zeytinyağı’, olijfolie uit de Egeïsche stad Milas, ‘Bayramiç Beyazı’, nectarines uit het noordwestelijke Bayramiç-gebied en ‘Taşköprü Sarımsağı’, knoflook uit de noordwestelijke stad Taşköprü.

De EU houdt een register bij van de namen van landbouwproducten, voedingsmiddelen en dranken die in het hele blok bescherming genieten, met geografische aanduidingen, productkwaliteiten en rechtsbeschermingsinstrumenten.

Cemil Başpınar, voorzitter van TurkPatent, liet weten dat het octrooi- en merkenbureau voor het eerst in zijn geschiedenis een collectieve aanvraag heeft ingediend voor de registratie van tien geografisch specifieke producten tegelijk, gebruikmakend van zijn bevoegdheid om rechtstreeks een aanvraag in te dienen bij de EU. “Het aantal internationaal geregistreerde geografische aanduidingen van ons land zal snel toenemen.”

Het lijstje met aanvragen is als volgt:

Pastırma (gezouten vlees)
Sucuk (gefermenteerde worst) uit de provincie Afyonkarahisar
Çiçek bamyası (okra) van Amasya
Antep fıstığı (pistache)
Araban sarımsağı (knoflook)
Ayaş domatesi (tomaat)
Aydın memecik zeytini (olijf)
Aydın memecik zeytinyağı (olijfolie)
Bingöl balı (honing)
Bursa kestane şekeri (gekonfijte kastanje)
Bursa siyah inciri (zwarte vijg)
Bursa şeftalisi (perzik)
Çağlayancerit cevizi (walnoot)
Demirci hünnabı (jujube)
Edremit Körfezi çizik zeytini (groene opengesneden olijf)
Edremit zeytingyağı (olijfolie)
Erzurum su böreği (deeggerecht)
Ezine peyniri (kaas)
Gaziantep menengiç kahvesi (koffie)
Gemlik zeytini (olijf)
Hatay kaytaz böreği (deeggerecht)
Hopa hamsili ekmeği (brood)
Hüyük çileği (aardbei)
Isparta gülyağı (rozenolie)
İnegöl köftesi (gehaktbal)
Ipsala pirinci (rijst)
Kayseri mantısı (deeg gevuld met gehakt)
Kayseri pastırması
Kayseri sucuğu
Kırkağaç kavunu (meloen)
Kilis zeytinyağı (olijf olie)
Manisa mesir macunu (mesir pasta)
Manisa sultani çekirdeksiz üzümü (pitloze druif)
Maraş çöreği (deeggerecht)
Melli inciri (vijg)
Milas yağlı zeytini (olijf)
Osmaniye yer fıstığı (pinda)
Rize çayı (thee)
Safranbolu safranı (saffraan
Silifke yoğurdu (yoghurt)
Suruç narı (granaatappel)
Tonya tereyağı (boter)
Urla sakız enginarı (artisjok)
Maraş tarhanası, een gedroogd gemalen mengsel van gefermenteerde yoghurt en tarwemeel dat meestal als soep wordt geserveerd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 01-04-2023

Apr 01, 2023
Loading posts...