Posted by Turkse Media
Sep 22, 2024
Turkse keuken wereldwijde uitblinker: ‘Voor culinaire hoogstandjes naar Turkije’

Turkije steekt de handen uit de mouwen om de inkomsten uit gastronomisch toerisme te vergroten. Dat is naar verwachting eind dit jaar zo’n 18 miljard dollar en 25 miljard dollar in 2025.
Gastronomisch toerisme wordt gedefinieerd als een vorm van reizen om de culinaire cultuur, lokale gerechten, dranken en productiemethoden van een regio of land te ontdekken.
Turkije, dat zijn inkomsten uit toerisme jaar na jaar verhoogt, wordt beschouwd als een van de leidende landen op dit gebied. Het land heeft meer dan 2.200 lokale voedingsmiddelen en dranken. Steden als Gaziantep, Adana, Hatay en Izmir behoren tot de belangrijke gastronomische centra van het land.
Er lopen projecten om het gastronomische toerisme in het land verder te ontwikkelen, waaronder tientallen verschillende cursussen en trainingen voor eten, koken en banket.
Volgens een rapport van ontwikkelingsbureau Ahiler zijn er 34 gastronomische musea in Turkije om lokale producten te promoten, terwijl er in het hele land meer dan 360 gastronomische festivals worden georganiseerd. Ook wordt het een en ander gepromoot in het buitenland, zoals in de VS, China, Rusland, Spanje en Canada.
Miljarden
Volgens de toerismestatistieken van het Turkse statistisch instituut werd 20 procent van de toeristische inkomsten van 23,66 miljard dollar in de eerste helft van het jaar verkregen in de categorie eten en drinken. In 2023 werd 10,9 miljard dollar gegenereerd in de categorie eten en drinken.
Groot potentieel
Gürkan Boztepe, voorzitter van de vereniging van gastronomietoerisme, reageerde dat gastronomisch toerisme vooral de laatste jaren een belangrijke plaats is gaan innemen in de algemene toerismestrategie van het land.
Hij benadrukte dat gastronomie een groot potentieel heeft in de doelstelling van Turkije van “60 miljoen toeristen, 60 miljard dollar aan inkomsten”, en zei dat de erkenning van Gaziantep als “Stad van de Gastronomie” door UNESCO het groeipotentieel op dit gebied verder heeft vergroot.
De voorzitter liet weten dat de inkomsten uit gastronomisch toerisme elk jaar toenemen. “Onze doelstelling voor het einde van het jaar in gastronomisch toerisme is 18 miljard dollar en de doelstelling voor 2025 is gepland op 25 miljard dollar. De rijke culinaire cultuur van het land kan een krachtig instrument zijn om dit doel te bereiken.”
Hij zei verder dat duurzaam toerismebeleid uitgebreid moet worden om te kunnen concurreren met landen met diepgewortelde culinaire tradities over de hele wereld op het gebied van gastronomisch toerisme. “Gastronomische steden moeten effectiever worden gepromoot op internationaal niveau. Turkije is op weg om een wereldwijde speler te worden in gastronomisch toerisme.”
© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-09-2024