<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Dec 04, 2022

Turkse kunstexpo ‘Aura’ maand lang te bewonderen in Den Haag

In Den Haag is deze week een tentoonstelling van hedendaagse Turkse kunstwerken geopend. De exhibitie genaamd ‘Aura’ beoogt de vriendschapsbrug tussen de twee landen verder te versterken door de Turks-Nederlandse culturele betrekkingen te bevorderen door middel van hedendaagse kunst.

De Turkse kunstexpo wordt georganiseerd door de Independent Art Foundation uit Turkije en is mede mogelijk gemaakt door onder andere het cultuurinstituut Yunus Emre (YEE). De openingsceremonie in de Pulchri Studio, een monumentaal pand aan het Lange Voorhout, is bijgewoond door Nederlandse en Turkse kunstliefhebbers. Ook waren aanwezig minister counsellor van de Turkse ambassade Pınar Gülün Kayseri, directeur van Turks Nationaal Verkeersbureau Pınar Bilgen Ermiş en de Amsterdamse YEE-directeur Adil Akaltun.

Kayseri reageerde trots te zijn op de bijzondere tentoonstelling die bestaat uit werken van Turkse kunstenaars, die zij de culturele ambassadeurs van Turkije noemde. “Ik feliciteer de kunstenaars met hun waardevolle werk. Je ziet het werk van achttien hedendaagse Turkse kunstenaars die het Nederlandse publiek een beeld geven van moderne kunst in ons land.”

“Nederland en Turkije delen een cultuur van diversiteit. Als vrienden en bondgenoten hebben Turkije en Nederland de afgelopen vier eeuwen een multidimensionaal partnerschap ontwikkeld. We zijn van mening dat dergelijke evenementen en bezoeken de betrekkingen tussen de twee landen versterken en ontwikkelen. We geloven dat dergelijke uitwisselingen tussen kunstenaars, academici of wetenschappers wederzijds begrip vergroten en vruchtbare partnerschappen creëren.”

Hülya Yazıcı, voorzitter van de Independent Art Foundation, vertelde in haar toespraak dat de kunstwerken die in het Pulchri Studio worden tentoongesteld, eigendom zijn van achttien kunstenaars die in Istanbul wonen.

“Er is een zeer rijke gemeenschappelijke taal onder de kunstenaars wiens woorden bestaan ​​uit kleur en vorm. Door deze taal hebben we de mogelijkheid elkaar te begrijpen, waar ter wereld we ook zijn. De kunstenaar brengt sterke onzichtbare banden tot stand tussen mensen met zijn oorspronkelijke taal en deze communicatie maakt ons tot leden van de menselijke familie. Dit is het primaire doel van deze tentoonstelling, waar we drie jaar aan hebben gewerkt. Ik hoop dat deze expo zijn doel bereikt”, sprak Yazıcı, die zelf ook een eigen werk heeft hangen in het kunstcentrum.

De curator van de tentoonstelling, schilder Ahmet Özel, liet weten dat de kunstexpo drie jaar vertraging heeft opgelopen vanwege de coronapandemie en dat er tachtig werken van Turkse kunstenaars met verschillende technieken zullen worden tentoongesteld.

Özel vertelde dat ze de opening van de tentoonstelling met elf kunstenaars bijwoonden: “De concepttitel van deze tentoonstelling, die tot doel heeft de kunst- en cultuurrelaties tussen Nederland en Turkije te bevorderen, is Aura. Aura drukt hun verlangen uit naar een wereld waarin grenzen tussen landen zijn verdwenen, waar mensen niet worden gemarginaliseerd en waar ze in vrede en gelijkheid kunnen leven. We geloven dat alleen kunst en de sfeer van kunst die ademt dit streven kan verwezenlijken.”

De tentoonstelling in de Pulchri Studio in Den Haag is te bezichtigen tot 1 januari 2023.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 04-12-2022

Dec 04, 2022
Loading posts...