<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jul 14, 2020

Turkse lira meest betrouwbare valuta in Syrië

De Turkse lira is de vertrouwde voorkeursmunt geworden in Noord-Syrische gebieden die nog steeds onder controle staan ​​van de oppositie en die door het Turkse leger zijn schoongeveegd van terroristen.

Burgers in sommige Syrische gebieden wendden zich tot de lira uit Turkije voor winkelen en andere behoeften nadat het Syrische pond sterk is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar en schommelingen blijven voortduren.

In Noord-Syrische gebieden net ten zuiden van de Turkse grens, waaronder door de oppositie gecontroleerde Idlib en andere regio’s die sinds 2016 bevrijd zijn van terroristen dankzij de Turkse missies Eufraat Schild, Olijtak en Vredesbron, zijn veel Syrische ondernemers overgeschakeld naar de lira bij groentemarkten, benzinestations, kledingwinkels, restaurants, bakkerijen en supermarkten.

Zakariyah Ahmad, een eethuiseigenaar in Al-Bab in het noorden van Aleppo, bevestigt dat de lira veel wordt gebruikt in zijn regio. “De lokale bevolking is er tevreden mee.”

Hij zegt dat zowel de lokale bevolking als winkeliers de lira graag gebruiken vanwege de stabiliteit in vergelijking met het Syrische pond.

Mohammad Casim, een handelaar, meldt dat nadat oppositie-elementen in 2011 een opstand tegen het regime van Bashar al-Assad waren begonnen, ze geen andere optie hadden dan het Syrische pond te gebruiken en dat ze nu genieten van het gebruik van de Turkse lira omdat het Syrische pond veel van zijn waarde is verloren.

Casim zei dat het Syrische pond op sommige locaties nog steeds wordt gebruikt, maar dat de lira veel vaker voorkomt. Volgens hem zullen binnenkort meer bedrijven overschakelen van het Syrische pond naar de veilige Turkse lira.

Mustafa Cibli, die voor een wisselkantoor in Al-Bab werkt, zei dat producten zoals suiker, olie, peulvruchten, groenten en brandstof in lira’s worden geprijsd, “welke veel veiliger is voor de lokale bevolking”.

Het Assad-regime is zwaar getroffen door de recente strengere Amerikaanse sancties tegen het land dit jaar. Eerder dit jaar kostte een Amerikaanse dollar 1.000 Syrische pond, maar medio juni kostte dat ongeveer 4.000 Syrische pond. Sindsdien is het gedeeltelijk hersteld tot ongeveer 2.300 pond voor een dollar.

Turkije vangt het meeste vluchtelingen ter wereld op, zo’n vier miljoen, grotendeels uit Syrië.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 14-07-2020

Jul 14, 2020
Loading posts...