<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Sep 09, 2015

Turkse luchthavens nummer 1 van Europa, groeien dubbel zo hard als Schiphol

De twee luchthavens van Istanbul, Atatürk Airport en Sabiha Gökçen, zijn de snelst groeiende luchthavens van Europa. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Luchthaven Raad ACI Europe.

Met een groei van 16,9% staat Atatürk Airport op de eerste plaats. De Turkse luchthaven groeit dubbel zo hard als Amsterdam Schiphol, dat met 8,4% op de derde plek staat na Madrid. Op nummer vier en vijf staan Frankfurt en Londen Gatwick Airport.

In de categorie luchthavens met een passagiersaantal van 10 tot 25 miljoen staat Istanbul Sabiha Gökçen aan de leiding met een groei van 28,5%. Sabiha wordt gevolgd door een bekende van eigen bodem, namelijk de luchthaven van de Turkse hoofdstad Ankara (Esenboğa Airport), die met 25,7% op de tweede plaats staat, gevolgd door Athene, Tel Aviv en Dublin.

web23rqwesadx

In de eerste acht maanden van 2015 hebben 122 miljoen mensen gebruikt gemaakt van een Turkse luchthaven. In totaal vonden er 157.000 vluchten plaats.

Om aan het groeiende aantal passagiers te kunnen voldoen bouwt Istanbul de allergrootste luchthaven ter wereld, die ruimte moet bieden voor 150 miljoen passagiers per jaar.

Schiphol begint zich zorgen te maken over deze ontwikkeling. Jos Nijhuis, bestuursvoorzitter van Schiphol, reageerde eerder dat “megalomane plannen à la Istanbul niet passen bij de plannen om Schiphol selectief te laten groeien en om een sterke en concurrerende luchthaven te blijven.”

 

© Turksemedia.nl | AA – ISTANBUL

Sep 09, 2015
Loading posts...