<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Jan 23, 2025

Turkse megaluchthaven derde jaar op rij drukste luchthaven van Europa

Voor het derde jaar op rij heeft Istanbul Airport zijn positie als drukste luchthub van Europa behouden. Met een gemiddelde van 1.401 dagelijkse vluchten in 2024 was het Turkse megavliegveld keer op keer de drukste luchthaven van Europa.

Dat blijkt uit gegevens van de Europese luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol.

De Turkse megahub leidde ook het herstel van de luchtvaart na de coronapandemie en verstevigde zijn positie in het luchtverkeersnetwerk van de regio met een groei van 2 procent op jaarbasis.

Amsterdam Schiphol Airport klom naar de tweede plaats met 1.336 dagelijkse vluchten, waarmee het London Heathrow voorbijstreefde, dat derde werd met 1.302 dagelijkse vluchten. Parijs Charles de Gaulle en Frankfurt maakten de top vijf compleet met respectievelijk 1.275 en 1.204 dagelijkse vluchten.

Rome Fiumicino stond op de negende plaats en kende de grootste verkeerstoename van de top 10 luchthavens van Europa, met een stijging van 18 procent in vluchten vergeleken met 2023.

Ondertussen bereikten Barcelona en Rome allebei het verkeersniveau van vóór de pandemie, waarbij Barcelona op 21 juni 2024 een nieuw dagrecord vestigde van 1.173 vluchten.

Herstel Europees luchtverkeer

In 2024 bereikte het Europese luchtverkeer 10,7 miljoen vluchten, een stijging van 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, maar 96 procent van het niveau van 2019.

Het herstel varieerde per regio. Zuid-Europese landen overtroffen het verkeersniveau van vóór de coronapandemie, gedreven door een sterke vraag naar toerisme en veranderende vluchtroutepatronen.

Noord- en Noordoost-Europese landen hadden daarentegen moeite om te herstellen vanwege sluitingen van het luchtruim, vliegverboden en verminderde vraag.

Het Verenigd Koninkrijk leidde Europa vorig jaar met het hoogste gemiddelde aantal dagelijkse vluchten (5.488 per dag), een stijging van 4 procent vergeleken met het voorgaande jaar.

Spanje stond op de tweede plaats met 4.984 dagelijkse vluchten (een stijging van 8 procent), gevolgd door Duitsland met 4.711 dagelijkse vluchten (een stijging van 4 procent).

Italië liet de grootste groei zien van de top 10, met een toename van 9 procent in vluchten, gedreven door sterke verbindingen met Spanje (+13 procent), Duitsland (+7 procent) en Polen (+25 procent). Het binnenlandse verkeer groeide ook met 3 procent.

Vier landen in de top 10 overtroffen hun verkeersniveaus van 2019, waaronder Griekenland (+18 procent), Turkije (+12 procent), Spanje (+8 procent) en Italië (+6 procent).

Sommige staten, waaronder Duitsland (-16 procent) en Zwitserland (-2 procent), zijn echter nog niet volledig hersteld, waarbij Duitsland te maken heeft met een verminderde interne vraag en een verschuiving naar alternatieve reiswijzen zoals de trein.

Het luchtruim van Oekraïne is sinds februari 2022 gesloten, waarbij aangrenzende luchtruimen meer verkeer opvangen om dit te compenseren, verklaarde Eurocontrol, erbij vermeldend dat het aanhoudende conflict in Israël, dat begon in oktober 2023, verschillende luchtverkeersstromen heeft verstoord, omdat vluchten de getroffen zone niet kunnen doorkruisen.

Evenzo hebben geopolitieke spanningen invloed gehad op luchtroutes in Armenië, met name overvluchten, wat verder heeft bijgedragen aan verschuivingen in regionale verkeerspatronen.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 23-01-2025

Jan 23, 2025
Loading posts...