<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 17, 2022

Turkse megastad heeft al jaren enige botanische viaducttuin ter wereld

In de Turkse metropool Istanbul bevindt zich de enige botanische viaducttuin ter wereld. De tuin is in 1995 door de Turkse zakenman Ali Nihat Gökyiğit ter nagedachtenis aan zijn overleden vrouw aangelegd.

De ‘Nezahat Gökyiğit Botanical Garden’ ligt op de kruising van de snelwegen van Istanbul met die van Anatolië en dient als een ademhalingsplek voor mensen die even willen ontsnappen van het vermoeiende en superdrukke Istanbulse stadsleven.

“In 1995 zag Gökyiğit, ook het jaar dat deze snelweg was aangelegd, deze regio vol struiken. Daarop stapte hij naar het directoraat van (Snel)Wegen met het verzoek of hij het gebied in beheer kon krijgen om het te kunnen bebossen”, vertelt Prof. Dr. Adil Güner, de directeur van de botanische viaducttuin afgelopen zondag in een interview.

“Normaal gesproken zou het directoraat via een aanbesteding iemand betalen om een regio te laten bebossen. Maar meneer Nihat wil er geen geld voor en vraagt enkel of hij de naam van zijn vrouw mag geven aan deze tuin. Hij krijgt het, in de eerste instantie, voor vijf jaar en de tuin wordt een herdenkingspark.”

Omdat het park aardig vorm krijgt en men tevreden is met het resultaat, wordt de overeenkomst met nog eens vijf jaar verlengd. “Dan komt er een minister langs die ook onder de indruk is. Hij verlengde het op eigen initiatief nog eens met twintig jaar. Nu hebben we dus een overeenkomst met het snelwegendirectoriaat tot 2025.”

De botanische viaducttuin ligt precies in het noorden van Ataşehir en ten zuiden van Ümraniye en ligt grotendeels binnen de grenzen van het district Ümraniye. “Het is op het belangrijkste knooppunt waar de snelweg afkomstig is van de Fatih-brug (Tweede Brug van Istanbul) en 15 juli Martelarenbrug en de snelweg naar Ankara (richting Anatolië) ontmoet. Dit is de eerste en nog steeds de enige botanische knooppunttuin ter wereld.”

“Dit is niet alleen maar een park, maar een wetenschappelijk onderzoeksinstituut. Het zijn omgevingen waar wetenschappelijke kennis wordt geproduceerd en de kennis die uiteindelijk wordt verkregen, wordt gedeeld. Naast planten leven hier ook dieren zoals pauwen en allerlei eenden- en ganzensoorten”, benadrukte de directeur.

“Het sneller leven door technologische vooruitgangen creëert meer stress en spanning bij mensen. Een van de plekken die spanning kan verlichten is groen.”

Het park kent 2.359 plantensoorten. In 2020 trok de botanische tuin 230.000 bezoekers.

Plantenrijk

De Turkse directeur, tevens hoogleraar, wil graag de flora van Turkije in kaart brengen. “Dat is eerder slechts door twee personen gedaan, een Oostenrijker in de 19e eeuw en de Britse professor Davis in de 20e eeuw. Beide werken zijn in het Latijn en Engels. We hebben het tot onze plicht gemaakt om er een in het Turks te schrijven. Met de hulp van Allah hebben we al de eerste twee delen van de dertig uitgegeven, de derde komt hopelijk dit jaar nog uit.”

 

Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 17-05-2022

May 17, 2022
Loading posts...