<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 01, 2016

Turkse minister leest ‘neppe vriend’ Europa de les in Brussel

De Turkse minister van Europese Zaken, Ömer Çelik, heeft in Brussel gezegd dat Turkije geen vluchtelingenkamp is. Daarnaast vroeg hij zich af waarom 10.000 vluchtelingenkinderen zijn verdwenen in Europa.

“De wereld moet niet denken dat het geen verantwoordelijkheid heeft omdat Turkije toch wel vluchtelingen verwelkomt. Men moet niet denken dat ze van hun plicht af kunnen komen door enkel een geldbedrag te sturen. Turkije is geen vluchtelingenkamp”, sprak Çelik tijdens een onderwijspanel met EU-functionarissen, met als onderwerp het onderwijs van vluchtelingenkinderen.

“Turkije vangt drie miljoen vluchtelingen op. Dat is meer dan de helft van het bevolkingsaantal van Slowakije. De Turkse stad Kilis heeft 127.000 inwoners, maar ook 130.000 vluchtelingen. Daar zijn dus meer vluchtelingen dan de inwoners van de stad zelf”, gaf de Turkse minister aan.

Kinderen

“Van de drie miljoen vluchtelingen zijn 800.000 kinderen die onderwijs nodig hebben. We mogen ze niet verliezen, omdat radicale- en terreurbewegingen, zoals Daesh en PKK, achter deze kinderen aan willen gaan. Zij zetten zich flink in om militanten van hun te maken. Zij volgen deze kinderen”, gaf Çelik aan.

Çelik waarschuwde iedereen dat niet alleen terreurgroepen zich flink inzetten hiervoor, maar ook de orgaanmaffia en de (illegale) prostitutie-industrie. “Uit officiële cijfers blijkt dat er 10.000 kinderen zijn verdwenen in Europa. Het is onacceptabel dat kinderen die zijn gevlucht van de dood, zijn verdwenen. Wat is er gebeurd met deze kinderen? Zijn ze in handen van de orgaanmaffia? Zijn ze in handen van de prostitutiemaffia? Waarom zijn ‘we’ (Europa) deze kinderen kwijt, die onze toekomst moesten zijn? Dit moeten we ons afvragen.”

De Turkse minister gaf aan dat Turkije tot nu toe voor het onderwijs van 491.000 Syrische vluchtelingenkinderen heeft kunnen zorgen. “Dat is net zo veel als alle kinderen die naar school gaan in Finland. We moeten nog harder werken om het overige 41 procent ook te scholen.”

Schande

Çelik vindt het schandalig dat sommige Europese landen hun grenzen sluiten voor vluchtelingen. “Dat is een schande voor de mensheid. Zoiets hoort niet in dit tijdperk.”

Çelik was nog niet klaar: “Sommige Europese landen maken onderscheid tussen de scholing van vluchtelingen en hun functie. Dit is culturele racisme. Artsen zijn welkom, maar een werknemer wordt niet geaccepteerd. Iedere mens is waardevol. Turkije heeft in een dag 100.000 vluchtelingen opgenomen. Deze mensen zijn gevlucht van de dood.”

ARD

De Turkse minister sprak ook tegen de Duitse tv-zender ARD. “Europa moet zich aan de afspraken houden. Als ze dat halfjes doen, heeft de vluchtelingendeal ook niet zoveel waarde voor ons. Het humanitaire hulpsysteem is onvoldoende: Syrische vluchtelingenkinderen kunnen helaas al met pensioen totdat ze hulp ontvangen [zo traag gaat dat].”

Erdoğan

Op de vraag waarom de Turkse president Erdoğan zo woedend reageert op Europa zei Çelik: “Als de Europese Unie zich hypocriet gedraagt, een neppe vriend blijkt te zijn en met bepaalde acties komt, is het logisch dat jullie zulke dingen horen. Hij vertegenwoordigt Turkije en Turken, trotse mensen met veel eer. Europa moet zich eerlijk gedragen tegen Turkije.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BRUSSEL | Gepubliceerd: 01-12-2016

Dec 01, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...