<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Jun 16, 2020

Turkse moskeeën in Nederland coronaproof, moskee nabij Schiphol gerenoveerd

Islamitische Stichting Nederland (ISN) stoomt alle 148 aangesloten moskeeën in Nederland klaar voor de opening op 1 juli. Dan mogen volgens de richtlijnen van de overheid tot maximaal 100 personen het gebedshuis in.

Een van die moskeeën is Haci Bayram Moskee in Osdorp nabij Schiphol. Dinsdag was de deels gerenoveerde moskee kort open voor de autoriteiten om zowel het splinternieuwe tapijt als de getroffen maatregelen te bekijken. De moskee was sinds de uitbraak van covid-19 gesloten en blijft dat tot 1 juli.

“Islam is een religie van vrede, reinheid en schoonheid”, reageerde de Turkse ambassadeur in Den Haag Şaban Dişli tijdens de heropering van Osdorp Haci Bayram. “We hebben tijdens deze coronaperiode nogmaals gezien hoe cruciaal reinheid en schoonheid is.”

Dişli benadrukte dat de Turkse gemeenschap in Nederland, naast hun welbekende ondernemerschap, heel goed geïntegreerd is. “Dat blijkt, ondanks sommige geluiden, toch uit officiële rapporten van de Nederlandse autoriteiten. Men houdt zich ook goed aan de coronamaatregelen. Na 1 juli verwachten wij dat er ook daadwerkelijk 100 man de moskee in zal gaan, geen 101. Die laatste zal moeten wachten.”

De Turkse ambassadeur zei ook dat hij graag ziet dat Nederlandse medemensen en vrienden de schoonheid van moskeeën persoonlijk zien. “Open dagen spelen daar een belangrijke rol in voor zowel de saamhorigheid als transparantie.”

Vanaf 1 juli dienen ISN-moskeegangers zelf een gebedskleed mee te nemen, wordt er op anderhalve meter afstand gebeden met een mondmasker, staan desinfectiezuilen klaar en dient men zelf de kleine wassing voor het gebed thuis te doen. Overige delen buiten het gebedsruimte van moskeeën blijven nog dicht. Bij klachten blijft men thuis. Algemeen geldt: handhygiëne.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | TMC | Gepubliceerd: 16-06-2020

Jun 16, 2020
Loading posts...