<< Terug naar home | Binnenland

Posted by Turkse Media
Aug 27, 2015

Turkse ondernemers steunen actie “Elk kind een schooltas” in Marokko

Kinderen hebben recht op goed onderwijs. Maar dat begint wel eerst met een goedgevulde schooltas. Dat is het idee achter de actie “Elk kind een schooltas” waarbij schooltassen worden ingezameld voor schoolkinderen in Marokko. Wat begon als een lokale oproep via social media en eigen vriendenkringen om één schooltasje te doneren, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol landelijk project, waarbij ook de gemeente Rotterdam en de politie zijn steentje aan bijdraagt.

Toen de actie in 2011 begon werden enkele honderden goedgevulde schooltassen ingezameld en afgeleverd. Vorig jaar waren dat er 6.000. Inmiddels staat de teller op 20.000 schooltassen. “Mijn dank is zeer groot aan de ondernemers die ons steunen en de 150 vrijwilligers die ons hebben meegeholpen,” zegt initiatiefneemster en gemeenteraadslid Fatima Talbi afgelopen donderdag tijdens een persconferentie waarbij ook Turkse ondernemers aanwezig waren.

web123rfwdqesac

Want ook Turkse ondernemers steunen het project volop. Waren dat vorig jaar Komfortours, Meram Restaurant en de Turkse Stichting voor Humanitaire Hulp (IHH), zijn dat dit jaar het ART Hotel in Rotterdam, Nuhr Reizen en, voor de tweede keer, Meram Restaurant geworden die het project financieel en operationeel steunen.

Vice-voorzitter gebiedscommissie Charlois, Zeki Baran, gaf samen met Fatima Talbi antwoord op de vragen van de pers.

web12wdqsax

“De Turkse gemeenschap stond altijd klaar voor hulp. Ook toen er bijvoorbeeld een tweede container vol schooltassen gesponsord moest worden,” zegt Talbi.

Eigenaar van het Art Hotel in Rotterdam, Dağıstan Dalkıran, stond gelijk klaar om zijn bijdrage te leveren. “Als het om het onderwijs van weeskinderen en kinderen die arm zijn gaat probeer ik alles te doen wat mogelijk is, die stelen mijn hart,” zegt Dalkıran.

Namens Nuhr Reizen nam Ercan Ilbay het woord. “Turkse medewerkers die we in dienst hebben deden al toevallig mee met het project. We vliegen vaak naar Marokko. Ik heb zelf de arme mensen in Marokko gezien. Toen we over het project hoorden dachten we: Waarom zouden we nee zeggen?”

werbwfdqsaxz343

Fatima Talbi gaf verder wat algemene informatie over het project. “We groeien elk jaar en willen nog meer professionaliteit inbrengen in het project. We zijn nu al hard bezig voor het komend jaar. De tassen worden eigenhandig overgedragen aan kinderen die het echt nodig hebben, ook op plekken waar de overheid niet komt. We hebben kinderen in bergdorpjes gezien die in lange rijen hebben gewacht en zeer blij waren toen ze een schooltas in ontvangst namen, terwijl ze niet eens schoenen hadden. Deze kinderen moeten 6 à 7 kilometer lopen om naar school te gaan. We hebben door heel Marokko contact met veel weeshuizen en scholen. We hebben zelfs tassen kunnen afleveren aan kinderen in de Sahara. Tassen worden door donateurs bij onze verzamelpunten ingeleverd. We vragen geen geld. Geld dat teveel wordt gedoneerd wordt teruggestort. Wij zijn daar zeer transparant in. We vroegen bijvoorbeeld mensen die gingen winkelen of ze een bijdrage konden leveren door schoolspullen te kopen dat gedoneerd zou kunnen worden. We zagen kleine kinderen hun spaargeld uitgeven toen ze over het project hoorden,” aldus Talbi.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden

Aug 27, 2015
Loading posts...