<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Jun 06, 2022

Turkse onderzoeker waarschuwt voor theezakjes: ‘Bevat 13.000 microplastics’

Uit een Turks onderzoek blijkt dat bij zetten van thee met zakjes minstens 13.000 microplasticdeeltjes vrijkomen. Die kunnen in longen en bloed terechtgekomen en toxische effecten veroorzaken.

De Turkse onderzoeker Meral Yurtsever, hoogleraar bij de noordwestelijke Sakarya University, onderzocht of er microplastics in thee terechtkomen bij het zetten ervan met de welbekende zakjes. Dat blijkt wel het geval: ze liet weten dat  dat ze microplastics vond in vier van de elf geteste bekerzakjes en in alle elf theepotzakjes.

Yurtsever vertelde dat ze elf theezakjes en elf theepotzakjes van verschillende merken, bekend als cellulose, bestudeerde in haar onderzoek. Ze benadrukte dat alle theepotzakjes gemaakt waren van weefsel met plastic toevoeging, terwijl vier van de theezakjes gemaakt waren van honderd procent cellulose. Zeven van hen bevatten plastic.

Plastics kunnen er eeuwen over doen om in de natuur op te lossen. Ook kunnen ze veranderen in deeltjes van één micrometer tot vijf millimeter groot: de zogeheten microplasticsdeeltjes. Die kunnen in longen en bloed terechtkomen. Recente studies ontdekten plastic deeltjes diep in de longen van levende mensen.

“Met de techniek die ik in mijn onderzoek heb gebruikt, kunnen we microplasticdeeltjes tot drie micrometer groot detecteren. Met andere woorden, we kunnen zeggen dat ongeveer 13.000 microplastics tussen drie micrometer en vijf millimeter in de thee terechtkomen”, benadrukte de Turkse wetenschapper.

“Ik ontdekte dat alle elf theepotzakken die ik onderzocht van plastic waren. Deze plastics zijn polyester, polypropyleen en polyethyleen.” En eigenschappen van die kunststoffen veranderen niet, zelfs niet als ze in kleine stukjes worden verdeeld. Inslikken van microplastics kan toxische effecten veroorzaken, waarschuwde ze.

Ze raadde verder aan losse thee te gebruiken in plaats van theezakjes. “Het zou beter zijn voor de consument om zich te wenden tot producten die niet echt veel verpakking bevatten. We kunnen de voorkeur geven aan losse thee.”

“De ‘handigheid’ van theezakjes kan niet worden ontkend, maar ze vormen een plaag. Ze kunnen negatieve effecten hebben op mens en milieu”, concludeerde ze.

Nederlandse studie: microplastics in bloed

In maart dit jaar werden de resultaten van een eerdere Nederlandse studie gedeeld. Daaruit werd voor het eerst microplastics in menselijk bloed aangetroffen.

In het onderzoek werden PET-plastic (polyethyleentereftalaat), dat veel wordt gebruikt in drankflessen, voedselverpakkingen en kledingproductie, polystyreen (voedsel- en productverpakking) en polyethyleen (tassen) aangetroffen in bloedmonsters.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 06-06-2022

Jun 06, 2022
Loading posts...