<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
May 07, 2019

Turkse oppositie gelooft in grotere overwinning in Istanbul

De belangrijkste oppositiepartij van Turkije verklaarde dinsdag dat ze de hand uitstrekken naar alle burgers om een ​​”grotere overwinning” te behalen tijdens de nieuwe verkiezingsronde in Istanbul in juni.

“We reiken onze handen naar al onze burgers die geloven in democratie, die innerlijk het gevoel van recht en gerechtigheid dragen, ongeacht hun politieke mening en partij waar ze deel van uitmaken, nu Turkije op een kruispunt is beland”, verklaarde de Republikeinse Volkspartij (CHP) na een bijeenkomst in Ankara. “We zijn er vast van overtuigd dat we een grotere overwinning zullen behalen dan op 31 maart.”

De buitengewone vergadering van de CHP kwam direct na het besluit van de Turkse Kiesraad (YSK) dat de lokale verkiezingen in Istanbul opnieuw moeten op 23 juni.

“De rechtsstaat, de scheiding der machten, het recht om te stemmen en gekozen te worden, die de basis vormen voor democratie, worden duidelijk geëlimineerd door dit besluit [van YSK]”, stelde de grote Turkse oppositiepartij.

Op maandag aanvaardden leden van de Turkse Kiesraad bezwaren van de regerende AK-Partij tegen de verkiezingsresultaten in Istanbul. Zeven leden stemden voor nieuwe verkiezingen, vier tegen.

De YSK verklaarde dat het besluit is genomen omdat sommige leden van het stemcomité die tijdens de verkiezingen actief waren geen ambtenaren waren zoals wettelijk vereist is.

De Turkse regeringspartij stelt dat er sprake is van een grootschalig en georganiseerd gesjoemel door de oppositie. Ook zouden vele bewijzen zijn van de stembusfraude, ook getoond op grote Turkse tv-zenders. Op grond daarvan diende de regeringsalliantie meerdere bezwaren in.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 07-05-2019

May 07, 2019
Loading posts...