<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Nov 18, 2017

Turkse oppositie: “Sorry? Wat sorry?”

De twee grote oppositiepartijen van Turkije, CHP en MHP, hebben hevig gereageerd op het schandaal van het Noorse leger tijdens de NAVO-oefening Trident Javelin. Een Noors legerpersoneelslid plaatste stichter van de Turkse republiek Atatürk en de Turkse president Erdoğan op de lijst van vijanden en doelwitten.

CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu reageerde dat “niemand de leiders van Turkije en de Turkse geschiedenis kan beledigen”. “Dit is niet iets wat met een ‘sorry’ opgelost kan worden. Wij zijn een sterke staat met reputatie. Wij verdedigen de democratie en mensenrechten. Kritiek op Turkije mag, maar niemand kan onze leiders en geschiedenis beledigen.”

Leider van MHP Devlet Bahçeli sprak van “een schande dat niet rechtgezet kan worden”. “De duistere machten hebben weer alle pijlen op ons gericht. De aap is uit de mouw. We zien opnieuw de diepgewortelde jaloezie en vijandschap tegen Turken. Het gaat om een provocatie waar de oefening als dekmantel wordt gebruikt. Dit kunnen ze niet rechtspreken door te zeggen dat het om een actie van een enkeling gaat, de NAVO is verantwoordelijk hiervoor. Dat ‘sorry’ is een hopeloze zet.”

Bahçeli liet het niet daarbij: “Sorry? Wat sorry? Het is tijd dat Turkije zijn NAVO-lidmaatschap opnieuw beoordeelt. Per direct moet worden gekeken wat de doelen van NAVO [daadwerkelijk] zijn. De NAVO heeft niet de luxe om fouten te maken. Wat wil de NAVO van Turkije, wat belooft het? De NAVO kon niet dieper zinken. Wij waren er toen de NAVO niet eens bestond. Als nodig is om niet meer bij NAVO te horen, is dat niet het einde van de wereld. Ze doen meer kwaad dan goed. De Turken zijn samen sterk (genoeg). De NAVO heeft [altijd] sociale chaos uitgelokt en is aanstichter geweest.”

De Turkse oppositieleider liet ook weten dat “ze alles doen om het aanzien van de eerste president van Turkije, Atatürk, en de huidige Turkse president Erdoğan te schaden” waarvoor zelfs “psychologische oorlogstactieken voor wordt gebruikt”. “Dit is een vijandige zet”, aldus Bahçeli.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 18-11-2017

Nov 18, 2017
Loading posts...