<< Terug naar home | Vanuit Turkije

Posted by Turkse Media
Mar 31, 2024

Turkse oppositie wint lokale verkiezingen

In Turkije heeft oppositiepartij CHP zaterdag de lokale verkiezingen gewonnen. Volgens voorlopige cijfers krijgen 35 provincies een CHP-burgemeester, waaronder de grootsteden Istanbul, Ankara en Izmir. De grootste oppositiepartij van het land krijgt rond de 37,8 procent van alle stemmen.

Met bijna 85 procent van de stemmen geteld, eindigt de AK-partij van president Erdoğan op nummer twee met 24 provincies (35,5 procent), gevolgd door Yeniden Refaf Partisi (YRP) met 2 provincies (6,2 procent). De CHP wint na 35 jaar een verkiezing.

In totaal gingen meer dan 61,4 miljoen Turken naar de 206.806 stembussen in het land om hun burgemeester en gemeenteraadsleden te kiezen. De opkomst is 78,1 procent.

De grote steden, provincies, districten en dorpen samengenomen, eindigt de AK-partij op de eerste plaats met bijna 505 politici, gevolgd door de CHP met rond 420 en MHP met 184.

President Erdoğan reageerde dat hij tevreden is dat de verkiezingen in zijn land probleemloos zijn verlopen. “31 maart is voor ons geen einde, maar een keerpunt. Het Turkse volk heeft zich via de stembus uitgesproken. Het is Turkije dat heeft gewonnen. We zullen ons pad gezamenlijk vervolgen. Ik ben iedereen, onze veiligheidsdiensten en al onze vrijwilligers oprecht dankbaar”, sprak de Turkse leider voor een grote menigte Turken in Ankara.

“Dit was onze 18e toets in ons 22-jarig bestuur. Net zoals altijd, zullen we blijven winnen, net zoals negen maand geleden. Al kwam het resultaat van de huidige verkiezing niet goed uit. Net zoals onze voorouders zeggen, zit in elke gebeurtenis wel iets goeds. We gaan alle cijfers goed analyseren en onszelf bekritiseren. De nodige ingrijpen zullen volgen. We gaan harder dan ooit werken en respecteren de keuze van onze burgers”, aldus de Turkse president, die tot 2028 de grote leider van Turkije blijft. “Alle verkiezingen zijn voorbij. Het land is verkiezingsmoe en de komende 4-4,5 jaar zal onze economie goed doen. We kunnen nu ons volledig en snel focussen op onze grote doelen.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 31-03-2024

Mar 31, 2024
Loading posts...