<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Apr 21, 2023

Turkse overheid vernieuwt Istanbul en bekostigt helft kosten nieuwe huizen

De Turkse overheid heeft vrijdag het startsein afgegeven voor de vernieuwing van 1,5 miljoen huizen in Istanbul. Dat is nodig in het kader van een stadsvernieuwingsproject in de strijd tegen verwachte (zware) aardbevingen.

De aanwezige Turkse president Recep Tayyip Erdoğan had, net als donderdag met zijn groot gasnieuws (LEES meer), weer royaal nieuws aan zijn burgers. “We nemen de helft van de kosten van de nieuwe huizen [die in aanmerking komen] op ons. We zullen minstens zes miljoen inwoners van Istanbul voorzien van veilige [aardbevingsbestendige] woningen.”

Een nieuwe woning van honderd vierkante meter en twee slaapkamers zal zo’n 1,5 miljoen lira (ongeveer 72.000 euro) kosten. “Daarvan betalen wij 750.000 lira (36.000 euro). De overige 750.000 lira zal onze burger in tien jaar kunnen afbetalen. Bij een huis van 120 vierkante meter en drie slaapkamers zorgen wij voor de 900.000 lira (43.000 euro) van de 1,8 miljoen lira (86.000 euro). Ook verhogen we de huursubsidie van 3.500 lira naar 5.250 lira.”

Ook benadrukte de Turkse leider dat Turkije vroeger, onder leiding van de valse oppositie en diens onveranderde mentaliteit die nu aan de macht wil komen, niet eens naalden kon produceren. “Nu produceren we onze eigen (jet)drones en vliegdekschepen.” Verder onderstreepte Erdoğan dat de rente verder zal dalen en de onbekwame oppositiealliantie Turkije wil afstaan aan duistere rentelobby’s.

Stadsvernieuwing

In Istanbul wordt sinds 2016 zogeheten wijkvernieuwingsprojecten uitgevoerd. Daarbij maken oude en zwakke gebouwen plaats voor nieuwe en stevige woningen om de schade bij een mogelijke grote aardbeving tot een minimum te beperken.

Het is een van de prioriteiten van president Erdoğan, die er een jaar of tien mee bezig is. Hij ondervindt veel tegenwerking van de oppositiepartijen en -kringen, maar ook door bepaalde huiseigenaren die terughoudend zijn of uit zijn op meer.

Desondanks lukt het de Turkse leider om nieuwe woningcomplexen van maximaal vier verdiepingen te laten bouwen. De wijken Kirazlıtepe en Ferah krijgen eind dit jaar hun nieuwe woningen. Het project beslaat daar een oppervlakte van 180.550 vierkante meter en het gaat om 1.876 nieuwe huizen en 142 winkels. Ook behoren een school, gezondheidscentrum en een moskee tot het vernieuwingsproject.

In de wereldberoemde wijk Üsküdar wordt 525.000 vierkante meter aan woongebied vernieuwd. De lokale gemeente laat weten dat de voorbereidingen in 2017 zijn voltooid en in 2018 de regio tot risicogebied is uitgeroepen. “In 2017 begonnen we het verzoeningsproces en kregen bij 566 gebouwen met daarin 1.595 wooneenheden te maken met 785 rechthebbenden. Die hadden onderling erfgenamen, aandeelhouders en partners waardoor we uiteindelijk met meer dan 2.000 personen moesten spreken.”

“Als de burgers onderling sneller tot instemming waren gekomen, stonden nu veel meer voltooide gebouwen. Burgers die eerder akkoord waren, worden opgevangen in zogeheten reservewijken. Al onze stappen kregen juridische tegenwerking. Sommigen gebruiken het voor electorale belangen. Wij strijden tegen een blokkeermentaliteit [van de oppositie]. Desondanks zullen de vernieuwingen van de wijken Kirazlıtepe en Ferah eind 2023 worden voltooid”, aldus Bayram Kaya, de desbetreffende projectmanager bij de gemeente Üsküdar, in handen van de regeringspartij van Erdoğan.

De projecten worden gefinancierd door het Turkse ministerie van Verstedelijking en gerealiseerd door staatsbouwagentschap TOKI. “Als gemeente Üsküdar brengen wij burgers bijeen om het eens te worden met elkaar over het afhandel- en bouwproces, zodat bouwvergunningen kunnen worden verleend. De grootgemeente IBB [in handen van oppositiepartij CHP] zou de infrastructuur en wegen aanleggen, maar dat hebben ze alsnog niet gedaan. Dus doet TOKI dat.”

TOKI

TOKI heeft sinds de regeerperiode van Erdoğan tot nu toe in totaal 1,2 miljoen nieuwe woningen gebouwd. De 134.000 TOKI-woningen in het gigantische rampgebied na de twee zware aardbevingen begin deze maand hebben geen schade opgelopen, noch zijn ze ingestort. 96 procent van de duizenden ingestorte gebouwen in elf provincies waren voor 1999 gebouwd.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 21-04-2023

Apr 21, 2023
Loading posts...