<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Aug 08, 2018

Turkse pizzabakker is een held in de VS

Hakkı Akdeniz, ooit dakloos maar nu eigenaar van de beroemde Champion Pizza-keten in New York, heeft vier proclamaties ontvangen in de VS. Een daarvan komt van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Hij ontving afgelopen weekend zijn vierde onderscheiding van de gemeenteraad van New York waarin zijn “opmerkelijke prestaties en uitstekende service aan de gemeenschap” zijn benadrukt. Het presidentskantoor van Manhattan onderstreepte zijn “toewijding om de stad te verbeteren en de gemeenschap levendig te verrijken”.

Nadat orkaan Maria vorig jaar Puerto Rico trof, kondigde de Turkse pizzabakker aan dat hij New Yorkers gratis pizza’s zou geven die water, kaarsen, batterijen, zaklantaarns, luiers, vitamines, papieren handdoeken en andere essentiële benodigdheden zou doneren aan zijn restaurant voor slachtoffers.

Samen met de Amerikaanse rapper Jay-Z en muziekbedrijf TIDAL stuurde Akdeniz toen twee vrachtwagens vol hulpgoederen naar Puerto Rico.

Toen de VS vorig jaar begon met deportatie van immigranten uit moslimlanden, bood de Turkse pizzabakker aan vier van hen een baan aan. Hij hielp ook honderd andere immigranten aan een baan elders in New York.

“Hij is een voorbeeld van hoe vluchtelingen een positieve verandering in de Amerikaanse samenleving kunnen beïnvloeden, een voorvechter van sociale rechtvaardigheid, een leider in zijn gemeenschap en een voorloper in de zakenwereld”, staat in de openbare verklaring van het Huis van Afgevaardigden over de Turk.

De Citatie van de Assemblage van de staat New York beschrijft Akdeniz als een uitstekende burger en achtenswaardig.

Motto

Akdeniz vertelt in een interview met een Turkse nieuwsdienst over zijn persoonlijke motto: “Geef niet om te krijgen. Geef zodat anderen geïnspireerd raken ook te geven.”

De Turkse pizzabakker schitterde al toen hij een klein kind was, zegt zijn moeder. “Zoon, doe goede dingen voor de mensheid.”

Tijdens Superstorm Sandy in 2012, toen veel restaurants daar misbruik van maakten en een plak pizza of een broodje voor 20 dollar verkochten, deelde Akdeniz gratis pizza’s en drankjes uit in drie van zijn restaurants.

In vijf van zijn restaurants in Manhattan worden restjes niet weggegooid, maar gestuurd naar daklozenopvang Bowery Mansion. De Turkse ondernemer verbergt soms twintig dollarbiljetten in pizzadozen die, zes dagen per week, naar de daklozenopvang gaan. “Een financiële bijdrage aan hun.” En als Akdeniz wat tijd kan vrijmaken, brengt hij persoonlijk kleding en dekens naar die daklozen.

Akdeniz bracht zelf ook 96 dagen door in het Bowery Mansion toen hij voor het eerst naar de VS kwam uit Canada. “Niet alles draait om geld en bezit van winkels. Meeste daklozen in opvang kozen daar zelf niet voor.”

Akdeniz is in 1980 in de zuidoostelijke Turkse stad Diyarbakır geboren en leerde al op vroege leeftijd hoe de traditionele lahmacun (Turkse pizza) werd gemaakt. Hij ging in 1997 naar Canada om te studeren, maar stopte toen om daar pizzabakker te worden tijdens zijn verblijf met zijn broer. In 2001 vertrok hij met slechts een paar dollar op zak naar New York.

Tijdens zijn verblijf in de daklozenopvang werd hij benaderd door een Turkse vrouw die Akdeniz aan een pizzeria-eigenaar in New Jersey voorstelde. Akdeniz werkte daar tot 2005. Zijn vrouw en kind bleven in Canada en Akdeniz reisde steeds op en neer. In 2006 besloot het echtpaar te scheiden.

Na de scheiding begon Akdeniz te werken bij een andere pizzeria in Times Square, waar hij een vrouw ontmoette die later zijn vrouw werd. Het duo slaagde er in om 45.000 dollar te sparen om hun eigen restaurant te openen, maar zijn partner ging ervandoor met al hun spaargeld.

‘Eerlijk zijn’

Akdeniz begon helemaal opnieuw en bespaarde genoeg geld om zijn eerste restaurant aan de Lower East Side te openen in 2009.

“Wees eerlijk, eerlijkheid is de beste sleutel ter wereld. Het opent elke deur in dit leven”, vertelt de pizzabakker. “Ik heb gewerkt, geleden en uiteindelijk gewonnen.”

Sinds zijn eerste restaurant opende de Turkse ondernemer 13 winkels en bezit hij zeven Champion Pizza-plaatsen in de vijf stadsdelen van New York City, vijf in Manhattan. Voorheen bekend als Hakkı Pizza, hernoemde hij zijn keten nadat hij in 2010 wereldkampioen werd in snelle pizzabewerking en freestyle-acrobatiek.

De muren van de zaak van Akdeniz hangen vol met Hollywoodsterren, zoals Morgan Freeman, Keanu Reeves, Neil Patrick Harris en Susan Sarandon.

Akdeniz blijft een bescheiden man en bedient persoonlijk zijn klanten, die meestal ook vaste klanten blijven. In tegenstelling tot de meeste winkelketeneigenaren voert Akdeniz persoonlijk gesprekken met klanten en zet hij zelf de vuilnis buiten.

“Volg het leven en geniet ervan”, stelt hij en heeft enkele aanbevelingen voor jonge mensen en ondernemers: “Tijd zal waardevol voor jullie moeten zijn. Er zijn geen ‘if’s’ in het leven. Gisteren is verleden tijd. De volgende dag is belangrijk”, concludeert de succesvolle Turkse ondernemer.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – NEW YORK | Gepubliceerd: 08-08-2018

Aug 08, 2018
Loading posts...