<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 14, 2018

Turkse president onthult tweede enorm actieplan Turkije

Turkije gaat in het kader van het tweede 100-daagse actieplan 454 projecten ter waarde van 24 miljard lira (bijna 4,5 miljard dollar) voltooien.

Dat onthulde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan donderdag in Ankara.

“Uit het eerste honderddagen-stappenplan is 340 van de 400 projecten voltooid”, liet de Turkse president weten tijdens de presentatievergadering in het presidentiële complex. Aan die projecten is ongeveer 37,3 lira, 7 miljard dollar, besteed, terwijl het verwachte bedrag 43 miljard lira (8 miljard dollar) bedroeg voor de 400 projecten. Er was sprake van bezuinigingsmaatregelen.

Ontwikkelings- en energieprojecten

Over de inspanningen van Turkije voor ontwikkeling zei Erdoğan dat er een comité financiële stabiliteit en ontwikkeling wordt opgericht om de stabiliteit van die sector te versterken.

Ook zal het ‘Ontwikkelingsfonds Turkije’ worden opgericht om particuliere kapitaalinvesteringen te stimuleren en alternatieve financiering te genereren voor investeringen in hoogwaardige technologie.

Over het energieproject en gaspijplijn TurkStream zei Erdoğan: “We beginnen met de bouw van het deel van TurkStream dat op land komt [zee voltooid] en zullen het eind 2019 afronden.”

TurkStream is een gaspijpleiding voor uitvoer van aardgas die de Zwarte Zee van Rusland naar Turkije zal doorkruisen en zich ook verder uitstrekt tot de grenzen van Turkije met buurlanden. Met het TurkStream wordt beoogd 15,75 bcm aardgas naar Turkije te vervoeren. Met een tweede lijn die naar Europa gaat, krijgt het project een capaciteit van 31,5 bcm per jaar.

Vorige maand werd de laatste offshore-sectie van de historische aardgaspijplijn geplaatst.

Erdoğan zei ook dat Turkije nieuwe maatregelen zal introduceren op de 35 kilometer lange strook van de Turks-Iraanse grens, inclusief grensverlichting, CCTV-dekking en veiligheidssensoren.

“Turkije zet zijn inspanningen voort om een ​​gebied van 1,6 miljoen vierkante meter schoon te vegen dat momenteel onbruikbaar is door mijnen en niet-ontplofte munitie.”

Culturele projecten

Onder de culturele projecten van het volgende 100-daagse plan noemde Erdoğan het herstel van acht extra historische moskeeën en sociale complexen.

Over de strijd met terreurgroep FETO, de groep achter de in 2016 verslagen staatsgreep in Turkije, zei de Turkse president dat Turkije de komende 100 dagen nieuwe klappen zal uitdelen aan buitenlandse financiële activiteiten van de terreurgroep.

Het eerste 100-dagen-actieplan van Turkije, dat op 3 augustus onthuld werd, omvatte meer dan 1.000 projecten en Erdoğan kondigde 400 van hen aan – die het belangrijkst waren.

In het kader van het plan werden veel projecten aangekondigd op verschillende gebieden, zoals diplomatieke missies, buitenlandse politiek, vreemde valuta, nieuwe markten voor export, onderzoeks- en ontwikkelingscentra, vrijhandelszones en megaprojecten.

Erdoğan prees de ‘historische’ stap van het leggen van grondwerk voor het nationale ruimtevaartprogramma van Turkije. Donderdag kondigde een presidentieel decreet de oprichting van het ruimteagentschap van het land aan.

Het ruimteagentschap van Turkije zal het Nationale Ruimtevaartprogramma voorbereiden en uitvoeren in overeenstemming met het beleid bepaald door de president van Turkije, volgens het decreet.

De president zei dat Turkije stappen onderneemt in 12 landen om lokale valuta’s in de internationale handel te gebruiken.

Hij merkte ook op dat het land zal gaan werken aan middelzware kruisraketten en massaproductie van grond-grondraket ATMACA.

“We zullen een overeenkomst ondertekenen voor het Akıncı-project [een offensief langeafstand onbemand gewapend vliegtuig].”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 14-12-2018

Dec 14, 2018
Loading posts...