<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 05, 2019

Turkse president opent Europa’s allereerste groene moskee in Engeland

De Engelse stad Cambridge is een uniek gebedshuis rijker. Donderdag is daar de eerste milieuvriendelijke moskee van Europa geopend door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

In het project zijn de esthetiek van de Islam, het gevoel voor kunst, het leven van de profeet Mohammed en het belang dat hij hechtte aan het beschermen van de natuur als inspiratie gebruikt. Een wedstrijd hielp bij het bepalen van het ontwerp van de moskee.

Het idee voor de zogeheten eco-vriendelijke moskee genaamd Cambridge Central stamt uit 2008. Toen de capaciteit van lokale kerken en huizen niet in staat was om te voldoen aan gebedsdiensten van lokale moslims, keerden moslimstudenten in de stad zich tot een van de meest invloedrijke moslims van Groot-Brittannië.

Timothy Winter, ook bekend als Shaykh Abdal Hakim Murad, de decaan van het Cambridge Muslim College, speelde een belangrijke rol bij het verkrijgen van het stukje grond voor de nieuwe moskee. Meer dan 10.000 mensen en groepen doneerden geld voor de historische aankoop, waarbij Turkse groepen het meest royaal doneerden. Het Qatar National Fund behoorde ook tot de topdonoren.

Het ontwerp van de tuin van de moskee, waar ongeveer 1.000 mensen tegelijkertijd kunnen bidden, respecteert de Islamitische tradities. Topprioriteit: het milieuvriendelijk maken van het gebedshuis. Naast het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en marmer, staat de moskee al bekend om zijn CO2-vrije voetafdruk.

In zijn openingstoespraak sprak president Erdoğan dat “racisme, discriminatie en Islamofobie zich als een gifsumak verspreiden in landen die als democratisch worden gezien”.

“Er bestaan geen terroristen in de Islam. Ik weiger de term Islamitische terreur. We leven in een tijd waar moslima’s worden aangevallen omdat ze een hoofddoek dragen, zo ook joden en christenen vanwege hun geloof. Ongeacht hun identiteit, zijn alle terroristen bloeddorstige vampiers”, zei Erdoğan.

Steun Erdoğan

Abdal Hakim Murad zocht, samen met de zangeres Yusuf Islam (ook bekend als Cat Stevens), destijds steun voor het project bij Erdoğan, die toen de premier van Turkije was.

Regenwater

Ali Tos, de imam van de baanbrekende nieuwe moskee, legde in een interview enkele functies van de nieuwe moskee uit. “Het regent veel in Engeland, maar we zullen dit regenwater niet verspillen. We verzamelen regenwater van het dak van de moskee om de zaailingen, die we in de tuin planten, te irrigeren. Bovendien gebruiken we dat water voor het reinigen van gootstenen”, vertelde Tos.

Zonne-energie

Het dak van de moskee heeft veel zonnepanelen. “We kunnen zelfs de zwakste zonnestralen omzetten in elektriciteit, waarmee we ongeveer 30 procent van de energiebehoeften van de moskee in de winter en tot 40 procent in de zomer kunnen dekken”, legde de imam uit.

Warmtepomp

Tos benadrukte dat de moskee is ontworpen om zichzelf te onderhouden zonder de natuur te schaden. “Ons dak is uitgerust met een warmtepomp. De minste hittegolf wordt geabsorbeerd en gebruikt om het water in onze grote tanks hieronder te verwarmen. We gebruiken dat water ook om de vloer onder de tapijten te verwarmen en voor water dat in kranen stroomt voor wassingen.”

Frisse lucht

Dankzij sensoren, zei Tos, wordt, wanneer de hoeveelheid zuurstof daalt of de temperatuur stijgt, warme lucht uit de moskee getrokken en wordt verse lucht toegevoerd via openingen verborgen in de muren.

Een van de belangrijkste redenen voor het ontbreken van ramen in de muren is om de aandacht van mensen op gebed te richten, legde hij uit

In overeenstemming met milieuvriendelijke principes werden de ramen in plaats daarvan op het plafond van de koepelvormige moskee geplaatst om te profiteren van natuurlijk licht van boven en om zonlicht direct in de moskee te trekken.

Interesse niet-moslims

De imam wees op de intense belangstelling van niet-moslims in de nieuwe moskee. “Onze bezoekerslijst is al vol. Er staan ​​2.000 mensen op de wachtlijst.”

“Elke ochtend komen moslims of niet-moslims, in het algemeen niet-moslims, om te leren over de kenmerken van de moskee en om te leren over de Islam. Het aantal bezoekers die geen moslim zijn, vrienden, buren, is meer dan het aantal moslims.”

Gemeenschap

“Dit project is een project waar alle mensen een bijdrage aan kunnen leveren en iedereen kan deelnemen in de naam van God”, onderstreepte Tos.

“Yusuf Islam maakt deel uit van dit project, Shaykh Abdal Hakim Murad ook, Selim Argun van [het Turkse] Presidium voor Religieuze Zaken maakt deel uit van dit project en ook Ibrahim Kalın [Turkse presidentiële woordvoerder]”, liet hij weten. We werken hier met twee imams, een uit Bosnië en de andere ben ik, uit Turkije.”

De moskee zal de hele wereldwijde Islamitische ummah (moslimgemeenschap) dienen, benadrukte hij, en noemde het een ummah-moskee waar alle moslims zij aan zij kunnen bidden.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – CAMBRIDGE | Gepubliceerd: 05-12-2019

Dec 05, 2019
Loading posts...