<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Sep 29, 2018

Turkse president opent unieke megamoskee in Keulen

In het Duitse Keulen is zaterdag één van Europa’s grootste moskee geopend. Het unieke gebedshuis heeft een eigenaardig ontwerp en wordt gezien als een aanwinst en nieuwe symbool van de Duitse stad.

Het openingslint is, in bijzijn van een grote aantal gasten en autoriteiten, na een Koranrecitatie geknipt door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Hij is op uitnodiging van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier op een driedaags staatsbezoek in Duitsland en kreeg een militair eerbetoon tijdens zijn aankomst.

“We hebben elkaar ook gesproken over de strijd tegen opkomende Islamofobie en rechtsextremisme. Dit gebedshuis is een cadeau aan Keulen en Duitsland. Vandaag openen we niet alleen een moskee, onderwijscomplex of een cultureel centrum, maar laten we zien wat de Islam, het geloof van vrede waar geen terrorisme bestaat, is. Er bestaat geen Daesh in de Islam. Elke moslim dient vredig te zijn”, sprak Erdoğan.

“Moskeeën brengen ons bijeen en verzachten onze harten. Onder deze koepel maakt het niet uit wie je bent, president of miljardair. We staan hier zij aan zij en bidden samen. Het graf zit op ons te wachten, wees voorbereid. Het maakt daar ook niet uit of je Europeaan of Afrikaan was. Dit soort gebedshuizen laten zien wie we zijn en is tevens een boodschap aan onrust- en haatzaaiers. Racistische politici hebben lak aan rechten van moslims. Ik wijs daarom altijd op de kracht van (jullie) eenheid. We leven in een kritieke tijdsperiode. Turkije heeft de integratie, let op: niet de assimilatie, van Europese Turken altijd gesteund en daartoe opgeroepen. Ik bedank Steinmeier en Merkel voor hun uitnodiging en gastvrijheid”, aldus Erdoğan.

De nieuwe DITIB Centrale Moskee van Keulen biedt plaats aan 1.250 mensen en kent twee minaretten van elk 55 meter hoog. Ook is een ondergrondse parkeergarage beschikbaar voor 120 personenauto’s en gaat het complex als een onderwijscentrum dienen.

In 2005 is tijdens een internationaal projectwedstrijd het concept van de Duitse architect Paul Böhm gekozen uit 111 andere ontwerpen. Het gebouw straalt met het transparant beeldontwerp uit dat het voor iedereen open is, is verklaard. De bouw heeft ongeveer negen jaar geduurd.

De opening is ook gevolgd door een groot aantal Turkse Duitsers, die buiten het moskeeterrein stonden te wachten op Erdoğan. In Duitsland leven ruim 3,5 miljoen Turkse Duitsers.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – KEULEN | Gepubliceerd: 29-09-2018

Sep 29, 2018
Loading posts...