<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Feb 24, 2019

Turkse president over nieuwe executies Egypte: Waarom zwijgt het Westen?

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft gezegd dat hij de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi nooit zal ontmoeten, tenzij hij de Moslimbroedergevangenen vrijlaat. Al-Sisi kreeg onlangs hoog bezoek uit de EU.

“Ik zal zo’n persoon nooit ontmoeten. Allereerst moet hij [al-Sisi] alle gevangenen vrijpleiten met een algemene amnestie. Zolang hij die mensen niet vrijlaat, kunnen we geen ontmoeting hebben met al-Sisi”, zei Erdoğan in een interview op televisie.

De Turkse president zei dat er een “autoritair en totalitair” regime heerst in Egypte. “Ik reageer op diegenen die me vragen waarom ik geen ontmoeting heb met al-Sisi.”

De Turkse relaties met Egypte zijn opgeschort. Ook wordt op hoog niveau niet gesproken. De Turkse president zei dat hij graag duidelijk spreekt: “Zij die (zogenaamd) tegen staatsgrepen zijn, hebben de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi, die Mohammed Morsi heeft verdreven, onthaald op rode lopers en geen standpunt ingenomen tegen al-Sisi.”

“Deze landen waren (ook) achter de couppoging op 15 juli [in Turkije]. Morsi kreeg 52 procent van de stemmen en hij werd afgezet. Degenen die contact hebben met al-Sisi [EU] moeten weten dat de geschiedenis hen anders zal herdenken.”

Erdoğan beschreef de mensen in Egypte als “onze dierbaarste vrienden” en onderstreepte dat al-Sisi dat nooit zal zijn.

“Op dit moment zit Morsi nog steeds in de gevangenis samen met zijn vrienden. Jarenlang heb ik altijd gezegd dat al Sisi een coupplotter is. Helaas zijn westerse landen vastbesloten om planners van staatsgrepen te ondersteunen”, zei hij.

“Dit is een misdaad tegen de menselijkheid”, benadrukte Erdoğan. Als je naar de cijfers kijkt, zijn ten minste 42 mensen geëxecuteerd sinds Al-Sisi de macht overnam. Recent zijn negen jonge mensen geëxecuteerd.”

De Turkse president benadrukte dat de Egyptische misdaden “onaanvaardbaar” zijn voor Turkije. “Amnesty International riep op tot het stoppen van executies. Maar kregen ze enig resultaat? Nee”, onderstreepte de Turkse president. “Negen jonge mensen zijn geëxecuteerd. Waar is het Westen? Kan iemand hun stem horen?”

Erdoğan refereerde naar woensdag, toen Egyptische autoriteiten negen mensen executeerden wegens vermeende betrokkenheid bij de moord op procureur-generaal Hisham Barakat in 2015.

Egypte raakte in 2013 in rep en roer toen het Egyptische leger Mohamed Morsi, de eerste vrij gekozen president van het land, middels een staatsgreep afstoot.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ISTANBUL | Gepubliceerd: 24-02-2019

Feb 24, 2019
Loading posts...