<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Apr 01, 2024

Turkse president spreekt Rutte over benoeming nieuwe NAVO-chef

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en de Nederlandse demissionair premier Mark Rutte hebben zondag de bilaterale betrekkingen besproken, evenals het proces van de benoeming van de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO.

Dat maakte het Turkse Communicatiedirectoraat bekend.

In een telefoongesprek uitte Erdoğan tegenover Rutte, een kandidaat voor de rol, de verwachtingen van Turkije ten aanzien van de volgende NAVO-chef, is verklaard.

De Turkse president benadrukte de noodzaak voor de nieuwe NAVO-chef om “de veiligheid en belangen van de leden het beste te dienen in de strijd tegen terrorisme en andere uitdagingen, de eenheid van de alliantie te versterken, prioriteit te geven aan de fundamentele plichten van de NAVO en overtuigende toezeggingen te doen om de kernwaarden van het bondgenootschap hoog te houden”. Ook dient men “rekening te houden met de gevoeligheden van niet-EU-bondgenoten”.

Volgens de verklaring maakte de Turkse leider verder duidelijk: “In het licht van deze principes zullen strategisch denken en eerlijkheid het Turkse besluitvormingsproces over deze kwestie leiden.”

Rutte verklaarde op zijn beurt op X: “Ik heb zojuist gesproken met de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. Ten eerste hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om een ​​bijzondere mijlpaal te vieren: de honderdste verjaardag dit jaar van het sluiten van het Vriendschapsverdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Turkije.”

“Andere onderwerpen die we bespraken waren onder meer onze inspanningen om Oekraïne te steunen en manieren om snelle en beslissende actie te ondernemen om de rampzalige humanitaire situatie in Gaza te verbeteren”, aldus de gevallen leider van Nederland.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 01-04-2024

Apr 01, 2024
Loading posts...