<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Jun 29, 2019

Turkse president waarschuwt de wereld voor vervolg zaak Khashoggi

De Turkse president riep zaterdag de internationale gemeenschap op prioriteit te geven aan het berechten van daders van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Hij verzoekt dat het onderwerp niet uit de mondiale agenda glipt.

Dat zei Recep Tayyip Erdoğan tijdens een persconferentie in Japan, waar een G20-top plaatsvindt.

“Het is de primaire taak van de internationale gemeenschap om de daders van Khashoggi van top tot teen te berechten”, sprak Erdoğan en zei dat wereldlanden de dood van journalisten op de mondiale agenda moeten houden.

Khashoggi is op 2 oktober in het Saudische consulaat in Istanbul op gruwelijke wijze omgebracht en in stukken uit het gebouw gehaald.

“De 15 mensen die naar Turkije zijn gestuurd [Saudisch moordteam], zijn de daders van de moord op Khashoggi. MBS [kroonprins Mohammad Bin Salman] is de eerste persoon die [de waarheid] achter dit incident zou moeten onthullen.”

De Turkse president onderstreepte dat de internationale media deze zaak meer moeten behandelen.

Erdoğan liet weten dat Turkse inlichtingeneenheden opnames deelden met Saudische tegenhangers waarin te horen is dat en hoe Khashoggi om het leven is gebracht.

“Kan de dollar echt alles kopen? Er moeten dingen zijn die niet te kopen zijn. Ik geloof nog dat de pen daar een van is. De dollar mag de pen of meningen niet kopen”, benadrukte Erdoğan.

Riyadh bood verschillende en tegenstrijdige verhalen aan om de verdwijning van de Saudische journalist te verklaren. Later werd toegegeven dat Khashoggi in het diplomatieke gebouw omkwam.

Het lichaam van Khashoggi is niet teruggevonden en Saudi-Arabie blijft zwijgen daarover.

In haar rapport zei speciaal VN-rapporteur Agnes Callamard dat de moord op Jamal Khashoggi “een buitengerechtelijke moord is” waarvoor “Saudi-Arabië verantwoordelijk is”.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – OSAKA | Gepubliceerd: 29-06-2019

Jun 29, 2019
Loading posts...