<< Terug naar home | Lifestyle

Posted by Turkse Media
Nov 19, 2017

Turkse professor schudt medische wereld met uitvinding tegen cholesterol

De Turkse professor Gökhan Hotamışlıgil, hoogleraar genetica en chronische stofwisselingsziekten aan de prestigieuze universiteit Harvard, heeft een mechanisme ontwikkeld om cellen te beschermen tegen schadelijke effecten van cholesterol. Zijn mechanisme is in staat om het cholesterolniveau op cellulair niveau te meten om daarna de cel bij een te hoge gehalte tijdelijk uit te schakelen.

“Dit wordt een belangrijk wapen tegen deze ziekte”, reageert de Turkse wetenschapper in een interview. “Men denkt meestal bij stijging van cholesterolgehalte aan de hoeveelheid in het bloed. Dit zorgt vooral voor hart- en vaatziekten, hersen- en stofwisselingsziekten. Maar het echte gevaar is wanneer dat, het cholesterolgehalte, al in de cellen stijgt en daarna stap voor stap tot schade leidt. Dat gebeurt eerst op orgaanniveau, waarna de bloedsomloop wordt aangetast met als gevolg schade aan omliggende organen.”

Wat de Turkse professor het meest prikkelt is dat het niet enkel bij de bestrijding van cholesterol blijft. “Dit mechanisme kan toegepast worden op alle cellen en kan alle functies van de cel veranderen. Denk aan een schakelaar met een soort detector, die overal het cholesterolgehalte meet en de cel uitschakelt wanneer een hoge gehalte is bereikt. De cel wordt weer ingeschakeld als het gehalte is gedaald.”

Hotamışlıgil: “We zijn bezig om deze aan/uit-functie verder te ontwikkelen zodat het bij elke ziekte werkt. Als dit lukt, hebben we een belangrijk wapen tegen alle ziektes die door cholesterol ontstaan, zoals diabetes, hartziekte, obesitas en degeneratieve ziektes. Dit is wat we voorzien en op hopen.”

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – BOSTON | Gepubliceerd: 19-11-2017

Nov 19, 2017
Loading posts...