<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 16, 2020

Turkse vaccinuitvinders Şahin en Türeci bekroond tot ‘Mensen van het Jaar’

De Britse zakenkrant Financial Times (FT) heeft het Turkse koppel Uğur Şahin en Özlem Türeci verkozen tot mensen van het jaar. Het duo heeft met hun bedrijf BioNTech in Duitsland het coronavaccin ontwikkeld.

“Door in minder dan een jaar een coronavaccin te ontwikkelen, behaalde het stel een opmerkelijk wetenschappelijk en zakelijk succes”, benadrukte FT in een artikel woensdag.

Şahin was erg zenuwachtig tijdens het testen, zei hij tegen de krant. “Het is anders wanneer mensen voor het eerst worden gevaccineerd in de echte wereld.”

Het farmaceutische bedrijf BioNTech, dat Dr. Uğur Şahin en zijn vrouw Dr. Özlem Türeci in 2008 oprichtten, slaagden erin om samen met zijn Amerikaanse partner Pfizer een experimenteel vaccin te ontwikkelen.

Şahin, de CEO van BioNTech, kondigde begin november positieve resultaten aan van de fase 3-onderzoeken en sprak de hoop uit dat hun inspanningen zouden helpen een einde te maken aan de epidemie. Sinds de eerste aankondiging, waarin stond dat het prikje 90 procent bescherming bood tegen covid-19, is dat percentage inmiddels gestegen tot 95 procent.

“Als makers van het eerste vaccin dat de goedkeuring heeft gekregen van twee van ‘s werelds meest geloofwaardige toezichthouders, gaat de prijs van de FT naar Dr. Şahin en Dr. Türeci”, verklaarde FT.

De twee zijn het symbool van een opmerkelijk wetenschappelijk en zakelijk succesverhaal, aldus de Britse zakenkrant.

Succes migranten

Het succes van Şahin en Türeci, gerenommeerde wetenschappers op het gebied van oncologie en immunologie in Duitsland, haalde het wereldnieuws na hun aankondiging.

“Het Duitse echtpaar achter het vaccin is een succesverhaal van immigranten”, meldde het Britse dagblad The Telegraph en benadrukte dat beide wetenschappers afkomstig waren uit de drie miljoen grote Turkse gemeenschap van Duitsland.

Het Duitse dagblad Der Tagesspiegel gebruikte de kop: “Hoe kinderen van immigranten multimiljardair werden: het paar achter het coronavaccin”. De Duitse krant beschreef de twee als een voorbeeld van succesvolle integratie.

Zowel Şahin en Türeci zijn kinderen van Turkse families die in de jaren zestig naar Duitsland verhuisden.

Şahin werd in 1965 in het Turkse Iskenderun geboren en arriveerde als 4-jarige in Duitsland, waar zijn vader in een autofabriek werkte. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Keulen en werkte enkele jaren aan het Universitair Medisch Centrum Saarland. De Turkse arts is nu, met een vermogen van 5,12 miljard dollar, de rijkste Turk ter wereld.

Türeci is de dochter van een Turkse arts die vanuit Istanbul naar Duitsland emigreerde. Ze studeerde geneeskunde aan de faculteit Geneeskunde van de Saarland University en is nu een pionier op het gebied van immunotherapie voor kanker in Duitsland.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 16-12-2020

Dec 16, 2020
Loading posts...