<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Aug 08, 2020

Turkse vicepresident reist af naar Beiroet en maakt megahulp bekend

De Turkse vicepresident Fuat Oktay en buitenlandminister Mevlüt Çavuşoğlu zijn zaterdag persoonlijk afgereisd naar de Libanese hoofdstad Beiroet die deze week door een grote explosie grotendeels is verwoest.

Tijdens een persconferentie in het paleis van de Libanese president Michel Aoun is de Turkse hulp aan Libanon verder bekendgemaakt. Turkije heeft naast noodteams en twee veldhospitalen ook 400 ton hulpgoederen en voedselpakketten naar het getroffen gebied gestuurd.

De Turkse vicepresident liet weten dat Turkije zijn haven in Mersin, inclusief douanezaken, en logistieke voertuigen beschikbaar stelt voor Beiroet en alle ambulancevliegtuigen van het land klaar staan voor Libanon. Indien nodig worden gewonde Libanezen overgevlogen naar Turkse ziekenhuizen. “Alle ziekenhuizen in Turkije staan klaar voor u.”

“We zijn vandaag hier om de condoleances van onze president Erdoğan en het Turkse volk over te brengen aan Libanon. Turkije laat Libanon niet in de kou staan”, zei Oktay.

Het regeringsvliegtuig dat de Turkse delegatie naar Beiroet heeft gebracht, was ook volgeladen met medische hulpgoederen en beademingsapparatuur. “Die zijn inmiddels overhandigd.”

Turkije is ook maximaal bereid om te helpen met de opbouw van de stad. Het land biedt ook al het nodige bouwmateriaal, voornamelijk grote ladingen glas en beton, aan. Turkije zal ook meehelpen met het herstel van beschadigde gebouwen. De explosie was zo hevig dat ruiten van gebouwen 125 kilometer verderop zijn gesneuveld.

“Indien Libanon nog meer nodig heeft, zoals voedsel en medicijnen, staat Turkije klaar om dat te verzenden”, vertelde Oktay namens Turkije.

Ook had Turkije recent een ziekenhuis gebouwd in het Libanese Sidon (Sayda). “Dat was nog niet geopend en wordt nu zo snel mogelijk in gebruik genomen”, aldus Oktay.

De Libanese president reageerde Turkije zeer dankbaar te zijn voor alles.

Explosie

Bij een explosie in de haven van Beiroet kwamen dinsdag 160 mensen om het leven, 6.000 mensen raakten gewond. De economische schade is minstens 10 miljard dollar.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 08-08-2020

Aug 08, 2020
Loading posts...