<< Terug naar home | Economie

Posted by Turkse Media
Apr 20, 2018

Turkse wapenindustrie blij met tegenwerking VS en Zwitserland: ‘Nu maken we ze zelf’

Na tegenwerking van onder andere de VS en Zwitserland, maakt Turkije zijn eigen gewapende drones, raketten en cruciale onderdelen daarvan.

Dat zegt algemeen directeur Selçuk Yaşar van het Turkse raketfabrikant ROKETSAN in een interview.

“De vernationalisering van het design en software zit op 95 procent. Bij de productie is 87 procent nu volledig Turks”, laat Yaşar weten over de Turkse wapens. “Turkije staat voortaan ook hoog in de productie van chips, roestvrij staal, aluminiumlegeringen, pantserstaal en ander soort speciaal materiaal.”

ROKETSAN werkt samen met 1.958 Turkse bedrijven. “Drie jaar geleden begonnen we bij de Zwitsers met de koop van elektrische afschietmotoren voor onze drones. Deze kostten 600 euro per stuk. Vorig jaar kon dat Zwitserse bedrijf de spullen niet meer leveren vanwege een exportverbod.”

“We vroegen bekenden in Istanbul of ze die motoren konden produceren. Ze vroegen 4 maanden de tijd. Het lukte ze alsnog na 14 maanden. Binnen drie jaar hebben we motoren ter waarde van 4,5 miljoen euro nodig. Nu laten we het (Turkse) bedrijven maken en integreren in onze drones. De VS verkocht geen drones aan ons, nu hebben we onze eigen drones. Zwitserland gaf ons geen motoren, we hebben onze eigen motoren geproduceerd. Turkije kan alles maken.”

De Turkse directeur laat ook weten dat Turkije de eindproductie en integratie van SOM-raketten van elk een miljoen dollar ook zelf doet. “Reken maar eens uit wat de toegevoegde waarde daarvan is.”

Supergemotiveerd

De Turkse minister van Defensie reageerde eind 2016 op een Oostenrijks wapenembargo dat Turkije daardoor alleen maar gemotiveerd raakt zijn eigen defensieproducten te ontwikkelen. (LEES meer)

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – ANKARA | Gepubliceerd: 20-04-2018

Apr 20, 2018
Loading posts...