<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Oct 07, 2015

Turkse wetenschapper ontvangt Nobelprijs voor de Scheikunde

In Zweden is woensdag de Nobelprijs voor de Scheikunde toegekend aan de Zweed Tomas Lindahl, de Amerikaan Paul Modrich en de Turkse Aziz Sancar voor hun studie over het herstel van DNA-materiaal.

Dat heeft de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen bekendgemaakt.

Het drietal kreeg de prijs voor hun onderzoek naar het herstel van beschadigd DNA wat ook van belang is in de bestrijding van kanker. Hierdoor kunnen methoden worden ontwikkeld waarbij beschadigde DNA in kankercellen zich niet zomaar weer kan repareren na behandeling, maar het DNA van gezonde cellen juist wel.

Het onderzoek van de drie wetenschappers “heeft ook onze fundamentele kennis vergroot over hoe levende cellen functioneren”, aldus de jury tijdens de beoordeling.

De drie wetenschappers zullen een geldprijs van 860.000 euro delen en ontvangen hun prijs in december.

De 69-jarige Aziz Sancar, geboren in Mardin, is van Turkse afkomst en heeft ook de Amerikaanse nationaliteit. Sancar, die gestudeerd heeft aan de Universiteit van Istanbul, heeft zijn doctorandustitel behaald bij de Universiteit van Texas in Dallas. Sancar werkt nu voor de Universiteit van North Carolina.

“Het is een eer om een Nobelprijs te mogen ontvangen. Deze prijs is zeer belangrijk voor Turkije. Ik ben trots namens mijn land. Ik bedank mijn familie, mijn vaderland Turkije en de Verenigde Staten”, aldus Sancar.

webr23qfed

Op de opmerking van Adam Smith van het mediacentrum voor de Nobelprijzen dat Sancar de eerste Turkse wetenschapper is die een Nobelprijs ontvangt en dat dit grootschalig zal gevierd worden in Turkije zei Sancar: “Wel als eerste wetenschapper, maar dit is niet de eerste Nobelprijs voor Turkije.”

De Turkse minister van Onderwijs Nabi Avci meldt zeer blij te zijn met de prestatie: “Dit is de tweede keer dat een Turkse burger een Nobelprijs ontvangt. We zijn daar zeer blij mee.”

 

© Turksemedia.nl | AA – ANKARA

Oct 07, 2015
Loading posts...