<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Dec 06, 2019

Turkse wetenschappers verkozen tot beste innovators

De Amerikaanse Nationale Academie van Uitvinders (NAI) heeft drie Turkse wetenschappers opgenomen in zijn jaarlijkse lijst van productieve academische innovators voor hun bijdragen aan de wetenschap, geneeskunde en het milieu.

Dr. Aykut Üren, een oncoloog aan de Universiteit van Georgetown; Mihri Özkan, een elektrotechnisch en computeringenieur aan de Universiteit van Californië; en Dr. Ebru Oral, een orthopedisch specialist in het Laboratorium van het Massachusetts Hospital, behoren tot 168 productieve academische innovators die in de lijst zijn genoemd.

Üren reageerde in een interview met een Turkse nieuwsdienst dat hij trots op is dat hij namens zijn lab-team in de lijst wordt genoemd. Hij liet weten in 1994 naar de VS te zijn gekomen voor postdoctorale studies en zijn onderzoek naar kanker 25 jaar voortzette. “In mijn laboratorium werken we aan bot- en spierkanker, wat vaker voorkomt bij kinderen en jongeren.”

Üren heeft 11 gepatenteerde innovaties en meer dan 110 gepubliceerde wetenschappelijke artikelen.

Özkan reageerde op haart beurt dat ze al bijna 20 jaar hoogleraar elektrotechniek is en dat ze in de NAI-lijst komt vanwege haar studies over groene technologie en klimaatverandering. Ze kwam drie decennia geleden naar de VS kwam voor een universitaire studie.

Ze onderstreepte dat haar studies zich richten op energieopslag en schone en hernieuwbare energie, en zei dat energie en klimaatverandering de grootste problemen van de 21e eeuw zijn.

Een plekje bemachtigen in de NAI-lijst is “erg moeilijk en competitief”, vertelde Özkan. “Ik ben blij dat ik de eerste vrouwelijke ingenieur en academicus ben die deze eer heeft gekregen in de 112-jarige geschiedenis van mijn universiteit. Deze eer is als een Oscar-prijs voor academici.”

De derde wetenschapper vertelde dat hij na zijn afstuderen aan de Bosporus Universiteit in Istanbul, 21 jaar geleden, naar de VS kwam om daar te promoveren en sindsdien bleef.

Hij verklaarde dat hij in de lijst is genoemd vanwege zijn ontdekkingen over gewrichtsprothesen in de afgelopen 15 jaar. “Dit is een grote eer en het is een werk van zowel mij als wetenschappers die met mij samenwerken.”

NAI, opgericht in 2010, eert elk jaar uitstekende academische innovators.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – NEW YORK | Gepubliceerd: 06-12-2019

Dec 06, 2019
Loading posts...