<< Terug naar home | Highlights

Posted by Turkse Media
Dec 22, 2020

Vaccin Turkse uitvinder ook effectief tegen gemuteerd coronavirus

De CEO en mede-oprichter van BioNTech, Uğur Şahin, zegt dat hij er vertrouwen in heeft dat hun covid-19-vaccin effectief is tegen de nieuwe variant van het nieuwe gemuteerde coronavirus, recent opgedoken in het VK.

Dat zei hij dinsdag in een interview met een grote Turkse nieuwsdienst.

“Dit is niet de eerste keer dat het virus muteert. Eerder waren ook verschillende mutaties. We hebben alle mutaties in het verleden gecontroleerd en zien daar geen enkel probleem in. Het zou twee weken duren om de nieuwe mutaties te controleren, maar we vrezen niet voor tegenslag. Er bestaat niet zoiets dat het vaccin niet effectief zal zijn”, verklaarde de Turkse wetenschapper in Duitsland.

Şahin vertelde dat de onderzoeken naar de nieuwe mutatie in het VK beperkt zijn. “Alles wat we tot op heden weten, is dat het nog hele nieuwe ontwikkelingen zijn. Sommige mensen zeggen dat het sneller van persoon op persoon wordt overgedragen. We hebben de genetische mutaties naar ons lab gebracht en werken eraan.”

De Turkse wetenschapper zei dat ze geloven dat “zelfs als 1 procent van het virus is gemuteerd, 99 procent nog steeds kan worden geconsolideerd”.

Goedkeuring door Europees Geneesmiddelenbureau

Şahin zei dat hij maandag blij was met de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). “Het was een geweldige klus voor degenen die hebben bijgedragen [aan de ontwikkeling van het vaccin]. Dit is weer een belangrijke stap. Ik ben erg blij maar ook erg gefocust. Zoals altijd moet ik nadenken over wat de volgende stap is. Er is niet veel tijd voor emoties.”

Het coronavaccin van Şahin gaat eerst naar 27 landen. “Natuurlijk hebben we nu niet genoeg vaccindoses en ontvangt elk land eerst honderdduizenden vaccins. In januari en februari hebben we misschien de mogelijkheid om het aantal te verhogen tot 10-15 miljoen doses.”

Toekomst

Şahin onderstreepte dat ze voldoende doses vaccins voor Turkije hebben opgeslagen. De onderhandelingen worden voortgezet. Binnenkort is het mogelijk een contract te ondertekenen, zei hij.

De uitvinder merkte op dat de ontwikkeling van het vaccin nog steeds voortduurt. “Onze medewerkers werken zowel in Duitsland en België als in de VS. Daar wordt het vaccin voortdurend ontwikkeld. Nu is de eerste levering belangrijk. Dan kunnen mensen zich laten vaccineren. We zullen meer verzenden als dat nodig is.”

Hij voegde eraan toe dat vaccinatie geen gemakkelijk proces is, aangezien er 500 miljoen Europeanen zijn die gevaccineerd moeten worden. “Dit kan niet erg snel. Naar mijn mening duurt het tot de zomer voordat een hoge vaccinatiegraad wordt bereikt.”

Şahin benadrukte dat het coronavirus nooit volledig zal worden verslagen en zei dat hun doel is om de situatie te overwinnen waarin mensen thuis moeten blijven. “We kunnen dit bereiken als iedereen er goed aan werkt en we voldoende vaccins kunnen leveren.”

“We kunnen dit tegen het einde van de zomer bereiken”, stelde Şahin. “Dan gaat het gemakkelijker omdat het virus in de zomer minder actief is. En mensen zijn meestal buiten, waar het risico op infectie lager is. Wat belangrijk is, is om de winter te overleven.”

Hij benadrukte het belang van het bereiken van een vaccinatiegraad van 60 tot 70 procent voor het begin van de winter volgend jaar.

Brede steun van Turken

Uğur Şahin is in 1965 geboren in de zuidelijke Turkse provincie Iskenderun en verhuisde naar Duitsland toen hij 4 jaar oud was.

Hij zei dat hij familieleden heeft in Turkije en dat hij van tijd tot tijd contact met hun heeft. Maar hij voegde eraan toe dat hij al bijna 30 jaar niet meer in zijn geboorteplaats Iskenderun is geweest en dat zijn familieleden naar grote steden als Ankara, Istanbul en Mersin zijn verhuisd.

“Ze zijn natuurlijk allemaal trots en opgewonden en sturen ons goede wensen. Dat is prachtig allemaal.”

“Ik krijg geweldige berichten van trotse Turken in Duitsland en ook van trotse mensen uit Turkije. Ik begrijp wat ze voelen. Helaas kan ik maar een paar van hun berichten beantwoorden. Breng alstublieft mijn dank aan hen allemaal over.”

Op de vraag of hij zichzelf als rolmodel ziet, antwoordde hij: “Nee. Ik had geluk omdat ik naar de universiteit ging.”

“Ik heb het geluk dat ik een aantal specifieke dingen heb kunnen bereiken en omdat ik geweldige mensen om mij heen heb. Ieder persoon die zijn taken en talenten nastreeft, is een rolmodel. Ik doe wat iedereen zou moeten doen.”

Als antwoord op de vraag naar zijn aanbevelingen aan jongeren, zei hij dat hij alleen kon adviseren wat hij tot nu toe heeft gedaan. “Ik heb mezelf altijd op twee dingen gericht: mijn liefde voor en nieuwsgierigheid naar de wetenschap”, onderstreepte Şahin. “Ik kan mensen aanraden om te vinden wat ze leuk vinden.”

“Zelfs als je iets 10.000 keer doet, is het belangrijk om het te doen zonder je te vervelen. Wat mij drijft, is het helpen van mensen. Het is de verlichting die de richting bepaalt”, zei de Turkse wetenschapper.

Over een opmerking of hij verwacht genomineerd te worden voor de Nobelprijs, zei Şahin dat hij er geen commentaar op kan geven en dat hij gefocust is op zijn werk.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA | Gepubliceerd: 22-12-2020

Dec 22, 2020
Loading posts...