<< Terug naar home | Algemeen

Posted by Turkse Media
Feb 03, 2016

Vaticaan doet stap terug, Paus: ‘Ik hou van Turken’

Het Vaticaan heeft woensdag uitspraken gedaan om de banden met Turkije weer op te pakken. Dat gebeurde na de wekelijkse audiëntie van Paus Franciscus op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad tijdens een presentatie van het boek ‘De eerste overwinning in Çanakkale in 1657’, een boek dat is geschreven over de nederlaag van de pauselijke marine.

Het Vaticaan benadrukte de inspanningen van Turkije voor het bereiken van een gemeenschappelijke interpretatie van historische gebeurtenissen. Hierbij werden ook de aantijgingen over de zogenaamde Armeense genocide door het Vaticaan benoemd als ‘tragische gebeurtenissen in 1915’ zonder dat er gebruik is gemaakt van de term genocide.

Verder is de moord op de Turkse ambassadeur in het Vaticaan Taha Carım, die in 1977 op een brute wijze om het leven is gebracht door de Armeense terreurgroep ASALA, veroordeeld door het Vaticaan.

De woordvoerder van het Vaticaan, dominee Federico Lombardi, vindt de uitspraken een gebaar van goede wil richting Turkije, laat hij aan Turkse journalisten weten.

Diplomatieke bronnen melden dat de uitspraken van het Vaticaan ‘een positief signaal is om de banden weer met Turkije op te pakken’ en zo ‘Turkije weer gewonnen kan worden’.

Paus Franciscus liet weten dat “hij houdt van de Turken en hen waardeert”.

De banden tussen Turkije en het Vaticaan verslechterden toen Paus Franciscus in 2015 de gebeurtenissen in 1915 bestempelde als ‘genocide’. De Turkse ambassadeur werd op dezelfde dag naar Ankara geroepen om de diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan terug te schroeven naar het niveau van zaakgelastigde.

 

© Turksemedia.nl – Alle rechten voorbehouden | AA – VATICAANSTAD

Feb 03, 2016
blog comments powered by Disqus
Loading posts...